Afbeelding
Foto: stockfoto

CDA stelt vragen over gevolgen afschaffen bouwvrijstelling voor Nieuwegeinse projecten

Algemeen

NIEUWEGEIN • CDA-raadslid Gerben Horst heeft tijdens de raadsvergadering van afgelopen donderdag vragen gesteld over de gevolgen van het afschaffen van de bouwvrijstelling voor Nieuwegeinse projecten.

De Raad van State heeft woensdag een belangrijke pijler van het stikstofbeleid van de landelijke overheid onderuitgehaald. Het college heeft geoordeeld dat de stikstof die bij de bouw van projecten vrijkomt niet buiten beschouwing kan worden gelaten. Daarmee gaat er een streep door de zogeheten bouwvrijstelling.

Berekeningen
Volgens de Raad van State betekent dat niet dat er een algehele bouwstop geldt. Er moet nu weer vooraf worden bekeken hoeveel stikstof er bij elk bouwproject vrijkomt en wat daarvan de gevolgen zijn.

Dat zal tot grote vertragingen gaan leiden. Zulke berekeningen kosten maanden en er is een tekort aan deskundigen die dit soort rapportages kunnen opstellen.

Nieuwegeinse bouwprojecten
Gerben Horst wilde daarom weten of het Nieuwegeinse college vertraging verwacht bij al geplande bouwprojecten waarvoor nog geen definitieve vergunning is afgegeven. En zo ja, welke projecten dit dan waarschijnlijk zal raken.

Daarnaast vroeg het CDA-raadslid zich af wat het college de komende tijd gaat doen om de gevolgen van de RvS-uitspraak over de bouwvrijstelling te beperken, zodat voorgenomen bouwplannen voor woningen in Nieuwegein zoveel mogelijk volgens planning doorgang kunnen vinden.

‘Geen gevolgen’
Wethouder Marieke Schouten gaf aan dat ze er vooralsnog vanuit gaat dat de RvS-uitspraak geen gevolgen heeft voor Nieuwegeinse bouwprojecten. Maar, zei ze: “Ik zeg dat met de nodige voorzichtigheid. Dat betekent ook dat ik op dit moment niet kan zeggen wat de invloed is op mogelijke projecten.”

Dat komt volgens haar mede doordat het nieuws over de afschaffing van de bouwvrijstelling pas net bekend is geworden. “We moeten een inventarisatie gaan maken van wat er loopt en wat dat betekent.”

Actie
Verder gaf Schouten aan dat de gemeente gaat kijken of de nog niet vergunde bouwprojecten en de toekomstige bouwtrajecten met terugwerkende kracht kunnen worden voorzien van een berekening. “Dus er wordt wel een actie op uitgevoerd”, meldde de wethouder.

Het college heeft toegezegd de Nieuwegeinse raad te informeren als er meer bekend is.