Afbeelding
Foto: stockfoto (123RF.com)

Nieuwegeinse man (25) opgepakt voor drugshandel en witwassen

Algemeen

NIEUWEGEIN • Bij een onderzoek in een woning aan de Wielewaal in Nieuwegein heeft de politie afgelopen maandagavond een groot aantal telefoons in beslag genomen. De 25-jarige bewoner werd diezelfde avond door het arrestatieteam opgepakt. De man werd gisteren voorgeleid en blijft vastzitten. Hij wordt verdacht van onder andere drugshandel en witwassen.

De politie kwam de verdachte op het spoor in een lopend onderzoek naar drugsgerelateerde feiten in Nieuwegein. Dit onderzoek resulteerde in een doorzoeking van de woning van de 25-jarige man. 

Negatief rolmodel
“Drugscriminelen investeren in (kwetsbare) wijken om respect en afhankelijkheid af te dwingen. In uiteenlopende wijken worden jongeren de criminaliteit in gezogen. Ze worden aangetrokken door het geld en de status van de drugshandel. Ook de aangehouden man kan een negatief rolmodel zijn voor jonge mensen”, aldus de politie.

Jongeren zouden vaak zelf niet beseffen dat zij door middel van ‘klusjes’ (onbedoeld) toetreden in de criminaliteit. “En eenmaal toegetreden is het - door bijvoorbeeld afhankelijkheid van de criminelen, het ‘snelle geld’, geweld, afpersing, schulden of gebrek aan toekomstperspectief - moeilijk om eruit te stappen”, zegt de politie.  

Zorgen
Burgemeester Frans Backhuijs: “Ik maak mij ernstig zorgen over de risico’s die Nieuwegeinse jongeren lopen om in aanraking te komen met zware criminaliteit rondom de drugshandel. Niet alleen voor de jongeren en hun families: het geldt voor onze hele Nieuwegeinse samenleving.”  

De strijd tegen handel en het gebruik van drugs is één van de speerpunten van de politie en de gemeente Nieuwegein. Daarin werken zij nauw samen met het Openbaar Ministerie, RIEC Midden-Nederland en verschillende andere organisaties om drugscriminelen hard aan te pakken en jongeren preventief uit de criminaliteit te weren.