Tram bij smeerinstallatie in IJsselstein.
Tram bij smeerinstallatie in IJsselstein. Foto: Gerard van Buuren

Nieuwegeinse wethouder in gesprek met provincie over piepende trams

Algemeen

NIEUWEGEIN • De Nieuwegeinse wethouder Ellie Eggengoor en de IJsselsteinse wethouder Peter Bekker hebben onlangs een ‘vruchtbaar’ gesprek gehad met de gedeputeerde van de provincie Utrecht over een oplossing voor de piepende trams. Dat valt te lezen in een bericht van de gemeente Nieuwegein.

Het gesprek vond plaats naar aanleiding van klachten van omwonenden in Nieuwegein en IJsselstein over het hinderlijk piepen van de nieuwe tramtoestellen in bochten. 

Wethouder Ellie Eggengoor: “We hebben een goed overleg gehad dat vertrouwen geeft voor een passende oplossing voor onze inwoners. Tegelijkertijd: we blijven het kritisch volgen.”

Wieldempers een smeerinstallaties
De provincie heeft laten weten dat uit ervaringen en proeven met bijbehorende metingen is gebleken dat smering van de rails en wieldempers effectief zijn om het piepen te verminderen. Op grond daarvan heeft de provincie ervoor gekozen om alle trams van wieldempers te voorzien.

De montage van de wieldempers is na de zomer gestart. Rond half november dit jaar zullen volgens de provincie alle trams voorzien zijn van wieldempers.

Lees ook: “Eerste wieldempers op trams in regio Utrecht om piepende geluid te voorkomen”

Daarnaast brengen momenteel speciale installaties - op plekken waar de meeste overlast is - smeerolie aan tussen het wiel en het spoor.

Geluidsmetingen
Tot slot heeft de provincie toegezegd om begin 2023 de rails te slijpen, waardoor de tram ook minder geluid moet gaan maken. Begin volgend jaar gaat de provincie bovendien geluidsmetingen uitvoeren, waaruit moet blijken wat de effecten zijn van de genomen maatregelen.

Verder is met de provincie Utrecht afgesproken dat zij de inwoners van Nieuwegein en IJsselstein informeren over de verdere voortgang van de te realiseren maatregelen. Indien nodig informeert de provincie direct omwonenden van de trambaan die momenteel overlast ervaren, via een bewonersbrief.