Afbeelding
Foto: stockfoto (123RF.com)

CDA stelt vragen over storingen straatverlichting in Nieuwegeinse wijken

Algemeen

NIEUWEGEIN • CDA-raadslid Gerben Horst heeft donderdag - tijdens de Avond voor de Stad - vragen gesteld over ‘frequente en langdurige storingen’ aan de straatverlichting in verschillende Nieuwegeinse wijken. Bewoners zouden de donkere buurt als gevolg van de defecte verlichting als een aantasting van hun veiligheid ervaren.

Wethouder John van Engelen gaf in de beantwoording van de vragen aan dat het college de storingen ook ‘bijzonder vervelend’ vindt. “De storingen zijn echter niet altijd te vermijden en snel op te lossen”, voegde hij daaraan toe.

Kabels
De wethouder legde uit aan dat de grote storingen bijna altijd veroorzaakt worden door kabelstoringen. Deze kabelstoringen zijn vaak het gevolg van schades aan kabels, veroorzaakt door werkzaamheden in de grond. Over het algemeen zijn dat graafschades.

De laatste storing in de Doorslag werd volgens Van Engelen veroorzaakt doordat er een paal - overigens géén heipaal - door een kabel werd geslagen. Het heeft enkele dagen geduurd, voordat de schade was getraceerd. Er is toen een noodvoorziening gerealiseerd.

Lees ook: “Nieuwegein gaat alle lantaarnpalen in de stad voorzien van ledverlichting”

Noodvoorziening
De wethouder gaf daarbij aan dat als storingen lang gaan duren, er altijd een noodvoorziening wordt getroffen, mits die ook technisch mogelijk is. “Het is allemaal heel technisch. Daardoor blijft het soms wat langer donker bij sommige storingen”, legde hij uit.

Het is volgens Van Engelen lastig om te vinden waar de breuk in de kabel zit én om vervolgens de technische infrastructuur aan te passen om de verlichting weer te laten branden. 

Melden
De wethouder gaf tot slot aan dat inwoners storingen aan de openbare verlichting altijd kunnen melden bij de gemeente. “Dit is en blijft het reguliere werkproces. Iedereen die 14030 belt, die kan daar zijn klacht of melding doen.”