Afbeelding
Foto: stockfoto (123RF.com)

De Stichtse Rijnlanden verhoogt waterschapsbelasting in 2023

Algemeen

REGIO • In het gebied van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden gaan gezinnen met een eigen woning volgend jaar 15 euro waterschapsbelasting per jaar meer betalen. Landelijk stijgen de tarieven voor gezinnen gemiddeld met 30 euro. In het gebied van De Stichtse Rijnlanden stijgen de tarieven dus ook, maar minder hard dan het landelijk gemiddelde.  

De stijgende kosten - onder andere voor energie en materialen - zorgen ervoor dat de tarieven voor de waterschapsbelastingen omhoog gaan. Door de inzet van reserves wordt de verhoging beperkt, meldt De Stichtse Rijnlanden. 

Weersextremen
Hoosbuien, hitte en droogte komen steeds vaker voor. De opgaven van het waterschap om de leefomgeving aan te passen aan deze weersextremen zijn groot. Het waterschap besteedt komend jaar ruim 152 miljoen aan waterveiligheid, een toekomstbestendig watersysteem en schoon water.

“We zullen onze leefomgeving aan moeten passen aan weersextremen door vooral in stedelijke gebieden meer ruimte te maken voor groen en water. Om dat voor elkaar te krijgen zullen we samen aan de slag moeten: overheden, belangenorganisaties, bedrijven en inwoners”, aldus Els Otterman, portefeuillehouder financiën bij het waterschap.

In 2023 is 1,4 miljoen euro beschikbaar voor maatregelen die gemeenten nemen om de waterkwaliteit te verbeteren en wateroverlast in het stedelijk gebied te voorkomen. Ook inwoners die plannen hebben om hun omgeving watervriendelijk te maken, kunnen gebruik maken van een subsidie, de Blauwe bewonersinitiatieven. Hiervoor is komend jaar 200.000 euro gereserveerd.

Aanslag
De belastingen gaan het komend jaar voor gezinnen gemiddeld met ongeveer 4,2 procent omhoog. Hoe dit uitwerkt voor een aanslag, hangt af van verschillende factoren. Bijvoorbeeld of iemand een woning huurt of in eigendom heeft, of een huis houden uit één persoon of uit meerdere personen bestaat of dat iemand eigenaar is van een (agrarisch) bedrijf.

Waterschapsbelastingen bestaan namelijk uit verschillende onderdelen. Eigenaren van woningen betalen een tarief gebouwd. Dit tarief daalt, maar door de stijging van de WOZ-waarde van gebouwen, stijgen de lasten voor eigenaren van gebouwen. 

Ook het tarief voor de zuiveringsheffing stijgt. Eénpersoonshuishoudens betalen dit tarief één keer, meerpersoonshuishoudens drie keer. Eigenaren van agrarische percelen en wegen betalen ook voor ongebouwde onroerende zaken. De waterschapsbelastingen voor een agrarisch bedrijf stijgen gemiddeld met 1 procent.

In onderstaande tabel staan rekenvoorbeelden met de financiële consequenties van de tarieven voor de belastingaanslagen in 2023.


Lasten 2023

Stijging in euro’s (t.o.v. 2022)

Stijging in %
 (t.o.v. 2022)

Eenpersoonshuishouden met eigen woning*
 (waarde € 229.600)

€ 211

€ 11

5,5%

Eenpersoonshuishouden zonder eigen woning

€ 163

€ 8

5,3%

Meerpersoonshuishouden met eigen woning*
 (waarde € 344.400)

€ 363

€ 15

4,4%

Meerpersoonshuishouden zonder eigen woning

€ 291

€ 11

4,0%

Agrarisch bedrijf* (35 ha, waarde € 2.296.000) 

€ 4.957

€ 48

1,0%

Belasting
Het beheer en onderhoud van het watersysteem en het zuiveren van afvalwater kost geld. Het waterschap ontvangt geen geld van het Rijk of andere overheden, maar heft belasting bij de inwoners en bedrijven binnen het werkgebied.

Vanaf medio januari ontvangen veel huishoudens de jaarlijkse aanslag voor de waterschapsbelasting. Het innen van de belastingen van De Stichtse Rijnlanden gebeurt door de BghU, de Belastingsamenwerking gemeenten en hoogheemraadschap Utrecht.