Afbeelding
Foto: stockfoto (123RF.com)

VVD en CDA uiten zorgen over fietspaden tussen Nieuwegein en omliggende gemeentes

Algemeen

NIEUWEGEIN • De VVD en het CDA hebben zorgen over de veiligheid van de fietspaden die liggen tussen Nieuwegein en de omliggende gemeenten IJsselstein en Utrecht. De partijen hebben daarom schriftelijke vragen gesteld aan het college.

De fietspaden worden met name gebruikt door jongeren die naar school moeten of uitgaan, en door werkende Nieuwegeiners om op hun werk te komen. 

Onvoldoende verlichting
Het gaat onder meer om het fietspad langs de Weg van de Poort. Deze zou aan Nieuwegeinse kant onvoldoende verlicht zijn. Aan de IJsselsteinse kant zou ‘s nachts vaak helemaal geen verlichting zijn.

Daarnaast zouden er scheuren en gaten in de weg zitten. “Ook is er geen toezicht, terwijl jongeren zich daar onveilig voelen en hierdoor niet alleen durven of mogen fietsen”, aldus de partijen. 

Geen goed alternatief
Over de IJsselsteinse weg fietsen is volgens hen ook geen goede optie. “Dan moet iedereen ‘s nachts door een woonwijk heen en dit kan voor overlast zorgen bij de bewoners. Ook wordt het pad smal en gaat het voor een groot deel over een bebost boeren paadje.”

Het Jaagpad aan de overkant is volgens VVD en CDA slecht onderhouden, erg smal, ligt dicht langs het water en is bijna niet te fietsen zodra van beide kanten verkeer komt. “Dit zijn de enige toegankelijke fietsroutes naar IJsselstein”.

Utrecht
De situatie op de routes richting Utrecht is volgens de partijen een stuk beter, maar mensen voelen zich er alsnog niet prettig in het donker. “Vooral nu de dagen korter worden nemen de risico’s toe, waardoor fietsen van en naar Utrecht en IJsselstein niet bevorderd wordt.”

Dit wordt volgens VVD en CDA ook bevestigt door de volwassen fietsers die deze routes nemen. “Andere vervoersalternatieven zijn er voor velen echter niet”.

Veilige fietsroutes
De partijen zijn van mening dat veilige fietsroutes noodzakelijk zijn voor verbindingen tussen gemeentes, ook als het donker is. Ze vragen wat het college gaat doen om ervoor te zorgen dat de genoemde fietsroutes veiliger worden.