Tramhalte in het centrum van Nieuwegein.
Tramhalte in het centrum van Nieuwegein. Foto: Ricardo Smit

GroenLinks uit zorgen over ‘onveilige’ tramovergangen in Nieuwegein

Algemeen

NIEUWEGEIN • GroenLinks-raadslid Rien van Keulen heeft donderdag - tijdens de Avond voor de Stad - vragen gesteld over tramovergangen in Nieuwegein. Hij heeft namelijk meerdere signalen gekregen dat deze niet veilig zijn. 

Een voorbeeld daarvan is de tramhalte Doorslag. “Bij de halte springt het verkeerslicht op groen, voordat de tram de overgang volledig heeft verlaten”, aldus Van Keulen. Hij vroeg of het college op de hoogte is van deze situatie.

‘Niet onveilig’
Wethouder Ellie Eggengoor antwoordde daarop dat het college weet dat dit gebeurd. Volgens haar komt dit door de snelheid van de tram. “De verkeerslichteninstallatie is ingesteld op een bepaalde tijd waarin de tram de overweg passeert. Als de trambestuurder langzamer rijdt, dan kan het zijn dat de achterkant van de tram nog niet helemaal over de kruising heen is, voordat het verkeerslicht op groen komt te staan.”

Volgens Eggengoor is dit echter niet per definitie onveilig, omdat de risico’s aan de voorkant van de tram zitten. “Ik zou me grote zorgen maken als u mij situaties kon vertellen waarin het licht nog op groen staat, terwijl de tram de overweg oprijdt. Dát is een onveilige situatie.”

Meer tijd inbouwen
Het college schat de risico’s dan ook heel klein in. Wel gaat ze een aantal van de verkeersregelinstallaties waar de tram langsrijdt vervangen. “Dan gaan we ook weer kijken hoe ze zo optimaal mogelijk kunnen worden ingesteld”, aldus Eggengoor. Dat kan bijvoorbeeld door meer tijd in in te bouwen. Dit is volgens de wethouder al gebeurd bij de tramhalte Doorslag.

Alle verkeerstramlichten worden dus gemoderniseerd, maar dat zal het probleem volgens Eggengoor niet volledig voorkomen. “Omdat er wellicht situaties zijn dat de trambestuurder er nog steeds voor kiest om zo langzaam mogelijk de kruising over te steken.”

Communicatie
Raadslid Van Keulen vroeg tot slot of het college hierover gaat communiceren naar gebruikers van tramoverwegen. Daarop antwoordde Eggengoor: “Het college weet niet wat het hier op dit moment over zou moeten communiceren, want de situatie is niet onveilig.”

De verkeersregels zouden voor weggebruikers voldoende duidelijk zijn om ervoor te zorgen dat er geen aanrijding ontstaat. “Ons zijn ook geen situaties bekend waarin voertuigen tegen het einde van de tram zijn aangereden.”