Ieder jaar worden de pakketten in kerkgebouw De Rank ingepakt en van daaruit bezorgd.
Ieder jaar worden de pakketten in kerkgebouw De Rank ingepakt en van daaruit bezorgd. Foto: Aangeleverd

Kerstpakket voor minderbedeelden

nieuwegein •  Vorig jaar werd op meer dan 400 adressen een pakket bezorgd. De verwachting is dat dat aantal dit jaar met maar liefst 200 adressen zal toenemen. 

Het idee voor een kerstpakket is ontstaat in de diaconie van de protestantse kerken. Het eerste jaar werd een pakket bezorgd bij vijftien gezinsvervangende tehuizen. De jaren daarna sloten meer kerken zich aan bij de actie en kwamen er ook individuele hulpaanvragen. Voor de gezinsvervangende tehuizen is het inmiddels niet meer nodig.

De aanvraag kan van verschillende kanten komen, zoals de WIL, de voedselbank, Abrona, Movactor, de kerken of vluchtelingenwerk. Soms worden er zelfs meerdere aanvragen gedaan op hetzelfde adres. Dat geeft aan hoe broodnodig het is, zeggen leden van de stuurgroep Jenny Prins, Margareth Sanderse en Joke Duyveman.

Als de pakketten worden afgeleverd, dan wordt soms pijnlijk duidelijk wat zich achter de voordeur afspeelt, zo vertellen ze. Blote kindervoetjes op een betonnen vloer. Geen bedden voor de kinderen. Een huishouden afgesloten van elektriciteit, vlak voor de kerst. Elk jaar worden een paar van dit soort situaties gesignaleerd. Dan gaat er een seintje naar de aanvrager, zodat er hulp geboden kan worden.

De samenstelling van de pakketten is door corona sterk veranderd. Was het eerst een doos met producten die grotendeels door kerkgangers was ingeleverd, nu is het een tas met enkele gekochte producten en een pasje voor de Jumbo. Voor gezinnen met kleine kinderen is het een doos waarin ook luiers en een knuffel zitten. Het vele werk rondom het vullen en bezorgen van de dozen gaf gezelligheid en verbinding onder de vrijwilligers van de verschillende kerken: er waren 70 mensen mee bezig.

In coronatijd ging dat niet meer. Maar uit reacties van de ontvangers blijkt dat ze een pas, waarmee ze zelf boodschappen kunnen doen, nóg fijner vinden. Ieder jaar krijgt de groep berichtjes terug dat het pakket enorm op prijs gesteld wordt. Vorig jaar van iemand die zo blij was met de pas, want daarmee kon een verjaardagstaart voor een kind gekocht worden. En die reacties maken de vrijwilligers weer blij.

De actie is zo groot geworden dat de kerkgemeenteleden dit niet meer alleen kunnen financieren. Daarom zijn zij op zoek naar financiële ondersteuning. Bijdragen kunnen gestort worden op NL11RABO 0373 7379 47 t.n.v. Diaconie PGNN t.g.v. kersttassen 2022. Mensen die specifieke hulp kunnen bieden, kunnen mailen naar margareth.sanderse@planet.nl. 

Louise Mastenbroek