Don Tetteroo in de keuken.
Don Tetteroo in de keuken. Foto: Naomi Wijling

Gratis maaltijden, bereidt door een chef

nieuwegein • Don Tetteroo, chef-kok van beroep, wil graag zoveel mogelijk mensen laten genieten van een lekkere lunch. Gratis wel te verstaan. En dat is gelukt met de hulp van de plaatselijke supermarkten en bakker op het Muntplein. Voor één jaar sponsoren zij de lunch. Iedere dinsdag komt er een groep van zo'n veertig mensen, jong en oud, bij elkaar. En de groep blijft groeien. 

Don is al jaren actief als chef-kok. Hij is begonnen als leerling. Waarna hij zich opwerkte tot de keuken van een sterrenrestaurant. Hij heeft ook gewerkt als chef-kok in strandpaviljoens in Nederland om vervolgens in de winter in de Zwitserse keukens te staan. 

Mensen een maaltijd aanbieden waar zij van genieten, mensen een leuk en gezellig moment geven. Dat is waar Don enorm veel plezier in heeft. "De lach die vervolgens op de gezichten verschijnt als mensen een hap nemen, daar doe je het voor", zegt hij.

Toen Don enige tijd geleden gevraagd werd om een lunch te verzorgen zei hij dus maar al te graag 'ja'. "Mijn voorwaarde was wel, dat de mensen niet meer hoeven te betalen voor de lunch. Ik doe het namelijk ook vrijwillig."

Hij doet dit, omdat hij weet dat er mensen zijn die het niet breed hebben. Deze lunch is dan één van hun weinige uitjes. "Mijn partner haalt soms ook mensen op of zegt het tegen mensen die ze op straat tegenkomt. We begonnen met 15 mensen, maar we zitten nu soms op meer dan 40 mensen." 

Aan het eind van de lunch geven mensen soms toch een kleine bijdrage. Dit geld wordt opgespaard om iets leuk van te gaan doen met de groep. Om deze lunch gratis te kunnen houden, leveren de supermarkten en bakker de producten. "Ik ben hen hier zo dankbaar voor. Ook zij staan voor grote uitdagingen", aldus Don. 

Naast de lunch die Don klaarmaakt, verzorgt hij ook  een avondmaaltijd elke tweede vrijdag. Ook deze maaltijd wordt gratis aangeboden.
Daarnaast wil Don ook wat voor kinderen betekenen. "Hierover zijn wij nog aan het nadenken. We willen het eerst goed onderzoeken, voordat we iets op touw gaan zetten."

Naomi Wijling