De Shell aan de A.C. Verhoefweg in Nieuwegein.
De Shell aan de A.C. Verhoefweg in Nieuwegein. Foto: Google Street View

D66 Nieuwegein stelt vragen over huurovereenkomst aan Shell

Algemeen

NIEUWEGEIN • D66 heeft vragen gesteld over de verlenging van een huurovereenkomst op de A.C. Verhoefweg 1 aan Shell. Dit naar aanleiding van de commotie rond de tijdelijke Aldi-supermarkt in Blokhoeve

D66 vraagt welke zekerheid het college kan bieden, dat er bij de verlenging van de huurovereenkomst aan Shell zich geen vergelijkbare problemen zullen voordoen.

Rechtszaak in 2022
D66 benadrukt hierbij dat in maart 2022 door de rechter werd besloten dat de gemeente Nieuwegein geen uitvoering mag geven aan een gesloten onderhandse koopovereenkomst met Shell. Dit ging om een kavel op bedrijvenpark Het Klooster.

De zaak werd aangespannen door een gedupeerde lokale ondernemer.

Motivering gemeente Nieuwegein
De gemeente Nieuwegein geeft voor het verlengen van de huurovereenkomst aan Shell op de A.C. Verhoefweg de onderstaande motivering.

De gemeente meent dat Shell de enige serieuze gegadigde is die in aanmerking komt voor de (beoogde) verhuur van het voormelde perceel. Shell heeft, vooruitlopend op de huurverlenging, onlangs investeringen gedaan ten aanzien van de technische installaties van het brandstofverkooppunt en investeringskosten gemaakt. De gemeente wil met de afspraken tegemoet komen aan het belang van de huurder vanwege onder meer de reeds gedane investeringen en is niet voornemens de huidige gebruikssituatie te beëindigen.  

De gemeente neemt daarbij in overweging dat reeds voor de uitspraak in het ‘Didam arrest’ op hoofdlijnen overeenstemming was bereikt over de verlenging van de verhuur van het perceel en de voorwaarden waaronder.  Ook geldt dat Shell reeds meer dan 30 jaar het motorbrandstoffenverkooppunt op het perceel exploiteert. Daarbij spelen het vertrouwensbeginsel en de behoefte aan rechtszekerheid van betrokken partijen een grote rol.

D66 vraagt aan het college of deze motivering voldoende is om een vergelijkbare zaak als die met Aldi te voorkomen. Ook vraagt de partij of het Nieuwegeinse gemeentebestuur van mening is dat kan worden afgezien van een openbare aanbieding van de grond.