Maria Patros (19) heeft haar eigen bedrijf in sportarmbandjes.
Maria Patros (19) heeft haar eigen bedrijf in sportarmbandjes. Foto: Linda de Kort

Cals-leerling Maria (19) heeft eigen bedrijf in sportarmbandjes

Algemeen

NIEUWEGEIN • Maria Patros (19) is nog jong, maar heeft nu al haar eigen bedrijf: ze verkoopt speciale sportarmbandjes. Het begon ooit als schoolproject op het Cals College in Nieuwegein, samen met drie andere leerlingen. Daarna ging Maria in haar eentje verder. 

Met haar bedrijf ‘Ziplet’ verkoopt de Cals-leerling speciale armbandjes waarmee sieraden goed beschermd zijn tijdens het sporten. Hierdoor kun je je sieraden dan gewoon blijven dragen. “Ik kan nu helaas geen voorbeeld laten zien, want we zijn nu heel druk bezig om het patent te regelen. Maar we hebben echt al heel veel positieve reacties op het prototype gehad”, zegt Maria. 

‘Bezig bijtje’
De term ‘bezig bijtje’ is een passende omschrijving voor Maria. Ze zit in haar laatste jaar van tweetalig vwo, heeft een bijbaan in de horeca én bij een dansschool. “Ik vind het allemaal leuk om te doen. Met de sportarmbandjes ben ik ongeveer anderhalf uur per dag bezig.”

Tijdens het schoolproject werd Maria enthousiast. “We hebben heel goed nagedacht over het ontwerp, de stof, de dikte en noem maar op. Het werd steeds leuker. Ik wilde de sportarmbandjes echt gaan produceren. Daarom ging ik verder.”

Investeerders
Maria is op dit moment vooral bezig met het regelen van het patent en de financiering van de productie. “Er komt heel veel bij kijken. En je moet wel tegen een stootje kunnen. Ik heb ook veel afwijzingen gekregen toen ik nog geen prototype kon laten zien. Of omdat bedrijven mij te jong vonden. Maar ik heb geleerd van mijn fouten en ga gewoon gestaag verder. Inmiddels praat ik met verschillende mensen die willen investeren in het bedrijf.”

Door de prototypes en een succesvolle voorverkoop van 60 sportarmbandjes staat Maria nu aan het begin van de volgende stap. “Ik verwacht komend jaar echt door te kunnen pakken.” 

Maria is zo enthousiast dat Jiske, die in het groepje van het schoolproject zat, ook wil meedoen. De dames hebben genoeg plannen. “Via sociale media gaan we de sportarmbandjes onder de aandacht brengen. We hebben nu al contact met verschillende influencers die erg enthousiast reageren.”