Sportcomplex Merwestein in Nieuwegein.
Sportcomplex Merwestein in Nieuwegein. Foto: Ricardo Smit

Torenhoge energiekosten dwingen Nieuwegeins sportcomplex tot verbouwing

Algemeen

NIEUWEGEIN • Sportplatform Verbindion - waar Sport- en Evenementencomplex Merwestein onder valt - heeft haast met de verbouwing omdat de energiekosten van met name het zwembad de pan uit rijzen. Door te verbouwen en zonnepanelen op het dak te plaatsen kunnen de energiekosten fors omlaag. Het is daarom zaak het plan tot verbouwing door te zetten.

Dat hield Ton Bothoff, directeur-bestuurder bij Verbindion, de raadsleden aanwezig tijdens de Avond voor de Stad donderdag voor. Dat Merwestein verbouwd moet worden staat voor Verbindion al vier jaar vast. Inmiddels zijn de plannen al ver uitgewerkt.

Zonnepanelen
Ten opzichte van 2021 zijn de energiekosten dit jaar vier keer zo hoog. De energie wordt betrokken van elektriciteit en stadsverwarming. Door het gebouw beter te isoleren en op het dak zonnepanelen te plaatsen kan de energie veel goedkoper worden.

In totaal kan na de verbouwing 70 procent van de benodigde energie door Merwestein zelf opgewekt worden. Op het huidige gebouw kunnen geen zonnepanelen aangebracht worden; na een verbouwing kan dit wel. Aldus Bothoff. 

De raadsleden hielden zich donderdag betrekkelijk stil, de vraag of Nieuwegein tot maximaal 50 miljoen over heeft voor de ‘revitalisatie’ van Merwestein wordt pas in de gemeenteraadsvergadering beantwoord. 

Verbindion bepleit nieuwbouw van een dubbele sporthal, in plaats van de enkele sporthal nu. Ook moeten entree, horeca en kleedruimten op de schop. Het zwembad krijgt groot onderhoud. 

Gestapeld
Voor de omgeving heeft de verbouwing van Merwestein geen gevolgen. Bothoff verzekerde Aoife Derriks (de Unie), die in de omgeving van het zwembad woont, dat bij de nieuwbouw gestapeld gaat worden zodat er geen uitbreiding in vierkante meters komt.

Is het dan niet beter te kiezen voor sloop en nieuwbouw, vroeg Johan Gadella (VVD) zich af, maar Bothoff antwoordde dat dat te duur is. Vandaar de keuze van Verbindion voor ‘revitalisatie’ (verbouwing).

Jurgen van Dijk