• De Nieuwegeinse fotograaf Carol Olerud.
• De Nieuwegeinse fotograaf Carol Olerud. Foto: Carol Olerud

Carol Olerud: 'Ik wil verhalen vertellen'

nieuwegein • Voor Carol Olerud uit Nieuwegein is fotograferen haar lust en haar leven. En daarmee timmert ze niet alleen in haar woonplaats, maar ook nationaal en internationaal aan de weg. Ze won vele prijzen, waaronder onlangs de eerste prijs van de fotowedstrijd van Stadstheater De Kom. Daarnaast is ze lid van meerdere fotogroepen en jureert en exposeert ze. Haar werk is momenteel te zien in de expositie 'Light and Wood' bij KunstGein, op de begane grond van het Stadshuis.

Carol was twaalf toen ze voor haar verjaardag haar eerste fototoestel kreeg. “Ik was er zo blij mee, ik ben er fanatiek mee aan de slag gegaan. Ik had een voorbeeld aan mijn ouders, die waren er ook mee bezig.” De echte inspiratie ontstond toen ze haar man ontmoet had: ook hij deed veel met fotografie. In die tijd kocht ze haar eerste spiegelreflexcamera.

Met foto’s legt Carol in feite haar leven vast. “Ik wil verhalen vertellen, documentaires maken. Eigenlijk maak ik een soort dagboek. Ik ben niet zo zeer esthetisch fotograaf. Ik bewerk ook niet veel. Ik creëer geen extra lagen of poets iets weg. Het is wat het is, ik leg vast wat ik beleef. 

In een masterclass moest Carol iets doen met jeugd of herinneringen en emotie. "Voor de tweede opdracht moest je iets dicht bij jezelf zoeken. En dat werd een project over mijn lege nest syndroom. Een heel lastig onderwerp, want hoe fotografeer je dat?” Deze foto’s zijn te zien in de expositie bij KunstGein.

Nu maakt Carol een serie voor de Nederlandse fotobond. "Ik wil de titel bondsmeesterklasse halen. Bij de Engelse bond heb ik mijn fellowship al, daar ben ik trots op. Nu ga ik hiervoor, dat is mijn grootste uitdaging. Het zijn foto’s die ik ’s nachts maak, dat is bijzonder licht. Ook best kunstzinnig. Het is niet meteen duidelijk waar het over gaat, je moet er iets bij voelen.”

En dat voelen is voor Carol ook belangrijk als ze een wedstrijd jureert. “Je kan dingen mooi vinden, maar snel vergeten. Maar zit er een verhaal in of blijf je er langer naar kijken? Of roept het iets in je op? Dan scoort een fotograaf daarmee.” Carol is daarnaast druk met organiseren en coördineren van verschillende fotogroepen. In die clubs ontmoet ze gelijkgestemden. Via Zoom heeft ze contacten in het buitenland. “Dingen blijven op mijn pad komen. Maar ik moet tijd houden voor mijn eigen foto’s. Het mag niet ten koste gaan van.”

Louise Mastenbroek