16 kandidaten voor burgemeesterschap

nieuwegein • Zestien kandidaten hebben gesolliciteerd voor de vacature van burgemeester van Nieuwegein: vier vrouwen en twaalf mannen. Negen van de kandidaten hebben ervaring als dagelijks bestuurder, drie van hen als burgemeester.

De namen van de kandidaten worden niet bekendgemaakt. Wel heeft de provincie al wat andere informatie over hen gedeeld. Er zijn vijf kandidaten lid van de VVD, drie van D66, één van het CDA, één van de PvdA, één van GroenLinks en één van een lokale partij. Vier van hen zijn niet aangesloten bij een politieke partij.  

Huidig burgemeester Frans Backhuijs geeft in mei na twaalf jaar het stokje door. Vorig jaar maakte hij bekend niet beschikbaar te zijn voor een derde termijn. Sinds 2011 was Backhuijs actief als burgervader in Nieuwegein.

In december maakte de gemeenteraad de profielschets bekend. Enkele kernwoorden die door de raad werden genoemd waren ‘lef’, ‘sociaal’, ‘toekomstgericht’ en ‘daadkrachtig’.

De commissaris van de Koning Hans Oosters maakt een selectie van kandidaten die naar zijn oordeel benoembaar zijn en voldoen aan de profielschets die door de gemeenteraad van Nieuwegein is opgesteld. Vervolgens voert de vertrouwenscommissie van de gemeenteraad gesprekken met hen en stelt een concept-aanbeveling op van twee kandidaten waarover de gemeenteraad beslist. Naar verwachting zal eind mei of begin juni de nieuwe burgemeester worden beëdigd.