• De initiatiefnemers van het project 'Warmte in het Geinlicht', rechts staat Anne den Bok.
• De initiatiefnemers van het project 'Warmte in het Geinlicht', rechts staat Anne den Bok. Foto: Aangeleverd

Wil jij de energierekening laag houden? Deze Nieuwegeiners zorgen ervoor dat jij niet in de kou zit

Algemeen

NIEUWEGEIN • De Protestantse Gemeente Nieuwegein Noord (PGNN) is deze maand begonnen met het project ‘Warmte in het Geinlicht’. Mensen die hun energierekening laag willen houden, kunnen zich iedere zondag van 12.00 tot 16.00 uur opwarmen in het ontmoetingsgebouw naast de Dorpskerk in Jutphaas.

“Dat kan voor een kwartier zijn of een uur, het maakt niet uit”, zegt Anne den Bok, een van de vrijwilligers van dit project binnen de PGNN.

Kans
Dominee Inge Hoek heeft het initiatief genomen voor dit project, samen met twee leden van de diaconie: Jenny Koops en Jenny Prins. “Eerst ga je onderzoeken: komen er voldoende mensen, kunnen we het organiseren? Ja? Dan gaan we het doen en geven we het een kans”, vertelt Anne.

Er zijn veel vrijwilligers binnen hun gemeente die iets willen doen. Op deze zondagmiddagen zullen er altijd twee aanwezig zijn.

Geen kerkelijke activiteit
Naast opwarmen, kunnen bezoekers tijdens ‘Warmte in het Geinlicht’ ook mensen ontmoeten, een spelletje spelen of een boek lezen, Voor kinderen is er speelgoed. Er is gratis koffie en thee. Je kunt tijdens de openingstijden in- en uitlopen.

“Mensen willen contact maar dat lukt niet altijd in de buurt”, vertelt Anne. “Het is de tijdgeest. Het ligt minder voor de hand om een gesprek aan te gaan met iemand. En er zijn mensen met financiële tegenslag, zo is dit initiatief ontstaan. Maar ook als je geen tegenslag ervaart ben je welkom”, benadrukt hij.

Daar voegt hij aan toe: “Het is niet specifiek een kerkelijke activiteit. Dat bieden wij ook, maar op andere momenten.”

Tot Pasen
Het ontmoetingsgebouw naast de Dorpskerk heet ‘t Geinlicht en is te vinden aan de Nedereindseweg 1-3. Op zondagen tot Pasen kunnen Nieuwegeiners zich hier opwarmen. “Daarvoor hebben we gekozen omdat we ervan uitgaan dat het daarna warmer weer is”, zegt Anne glimlachend.

“De gedachte was: het nieuwe gezondheidscentrum met buurthuisfunctie ‘De Componist’ is doordeweeks open voor inwoners. De bibliotheek is doordeweeks open en op zaterdag. Wij willen deze mogelijkheid bieden op de zondagmiddag.” 

Monique Louis