Afbeelding
Foto: Stockfoto 123RF

Gemeentegeld naar Turkije en Syrië ‘niet gebruikelijk’

Algemeen

NIEUWEGEIN • De gemeente Nieuwegein mag geld geven voor de inzamelingsactie voor Turkije en Syrië, maar gebruikelijk is het niet. Daarom trok de indiener van een motie met dat doel de motie weer in. Dat gebeurde in de gemeenteraad van jongstleden donderdag.

Het was een uiterst curieus moment in de raad. Raadslid Aoife Derriks (de Unie) had een motie opgesteld om een bedrag van 1 euro per inwoner van Nieuwegein vrij te maken voor de inzamelingsactie voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië. De raad zat te wachten op haar toelichting, maar Derriks zei: ,,Als ‘ie al is ingediend trek ik de motie weer in. Het is niet volgens de regels.’’ Ze liet de voorzitter van de raad, Frans Bakhuijs, hoogst verbaasd achter.,,Ik heb veel meegemaakt, maar dit?’’ Daags na het voorval wil Derriks best telefonisch een toelichting geven. ,,Ja, zo is het. Amsterdam, Rotterdam en Zeist hebben op deze manier geld overgemaakt naar 555. Maar mijn collega-raadsleden attendeerden mij er op dat het in Nieuwegein zo niet mag.’’

Jammer vindt ze het wel, want wat haar betreft mag de gemeentebest ruimhartig zijn naar de aardbevingsslachtoffers. Derriks was als11-jarige zeer onder de indruk van de aardbeving in Skopje (1963). De recente aardbeving doet haar daaraan denken.De gemeente Nieuwegein laat weten dat geld geven voor liefdadigheid volgens de regels wel mag, maar dat het in Nieuwegein niet gebruikelijk is. ,,Wel stimuleren wij als gemeente dat inwoners zelf geld inzamelen voor de slachtoffers in Turkije en Syrië,’’ zegt Naima Kassttar, communicatieadviseur bij de gemeente.