Zorgen over baggeren in Park Oudegein.
Zorgen over baggeren in Park Oudegein. Foto: PR

Zorgen om broedende watervogels

nieuwegein • GroenLinks-raadslid Rien van Keulen heeft woensdagavond tijdens de raadsvergadering vragen gesteld over het baggeren in de sloten en waterwagen in Park Oudegein. Hij maakt zich zorgen over onvermijdelijke verstoring van fauna als gevolg van de werkzaamheden. “We zien dat er al aan het werk wordt gegaan om de sloten in het park te baggeren. Het broedseizoen begint steeds vroeger, dus maken we ons zorgen”, aldus Van Keulen.

Wethouder John van Engelen gaf aan die zorg te erkennen. ,,De stadsecoloog is betrokken bij de werkzaamheden. Ook wordt er voortdurend opgelet dat de dieren geen schade ondervinden van het baggeren van de sloten en waterwegen in het park.”

Kritisch volgen

Daarnaast zou er extra begeleiding zijn. ,,De organisatie Natuurzorg helpt daarbij en houdt contact met onze stadsecoloog”, verzekerde wethouder Van Engelen de raad tijdens de vergadering. Van Keulen is tevreden met de beantwoording maar, zo reageert hij, ,,ik blijf, zoals je van GroenLinks mag verwachten, ook dit proces positief-kritisch volgen.”

Zoals bekend zijn bloemen en planten een magneet voor nuttige insecten zoals bijen. Verdwijnt die fauna, dan verdwijnen ook de bijen. En die zijn nu juist van onschatbare waarde voor de biodiversiteit hier en wereldwijd.