• Kinderen die aan het spelen zijn bij Bouwspeeltuin Jeugdland in Nieuwegein.
• Kinderen die aan het spelen zijn bij Bouwspeeltuin Jeugdland in Nieuwegein. Foto: Bouwspeeltuin Jeugdland

Nieuwegeinse bouwspeeltuin kan open blijven: ‘Dit geeft ons nieuwe energie’

Nieuws

NIEUWEGEIN • Bouwspeeltuin Jeugdland in Nieuwegein dreigde dit voorjaar de deuren te moeten sluiten. Na het afscheid van de penningmeester, had de organisatie nog maar twee bestuursleden over. Dat was te weinig om de speeltuin open te houden. Onder andere door een oproep in Het Kontakt - De Molenkruier heeft Jeugdland nu een bestuur van maar liefst zeven mensen. Dat betekent dat de speeltuin open kan blijven.

“Dit geeft ons nieuwe energie,” vertelt bestuurslid Melanie Kos. “En we kunnen nu ook verder kijken dan de dagelijkse zaken, die voor ons prioriteit hadden.” De bestuursleden vullen elkaar volgens haar aan op het gebied van kennis, ervaring en enthousiasme.

Zonde
Melanie Kos en José Klein Haneveld waren de twee overgebleven bestuursleden, nadat de penningmeester had aangekondigd te willen gaan stoppen. “Met z’n tweeën was het onmogelijk om de speeltuin draaiende te houden. Jeugdland geeft de kinderen veel plezier: lekker buitenspelen, ravotten, bouwen of gewoon knutselen. Het zou zo zonde zijn om de speeltuin te moeten sluiten,” aldus Melanie.

Gelukkig meldden zich genoeg gegadigden om een bestuursfunctie op zich te nemen. “De één bood aan om penningmeester te worden, de ander wilde het beheer op zich nemen, weer een ander de verhuur en zo meer,” vertelt Melanie. Zij en José krijgen energie van het organiseren van activiteiten. Hier kunnen ze nu meer aandacht aan besteden. 

Gemêleerd gezelschap
Het bestuur is een gemêleerd gezelschap. Er zitten mensen in die met pensioen zijn, kinderen hebben van in de twintig, of nog hele jongen kinderen. “De bestuursleden brengen leven in de brouwerij. Er worden taken opgepakt die waren blijven liggen, er wordt meegedacht over de toekomst van de bouwspeeltuin en er worden vragen gesteld over de veranderingen die nu plaatsvinden in Parkhout”, aldus Melanie.

Het nieuwe bestuur zorgt volgens haar voor hernieuwde energie. “Het blikveld wordt weer verruimd. Bouwspeeltuin Jeugdland is financieel gezond, de ledenadministratie is kloppend, alle wijzigingen die wettelijk doorgevoerd dienden te worden, zijn geregeld. Hierdoor is er al een mooie basis gelegd om vanuit verder te werken.”

‘Rode konen’
Bouwspeeltuin Jeugdland is nu open op woensdag- en zaterdagmiddag. Zo’n veertig tot vijftig kinderen lopen er dan rond, zeker bij mooi weer. “Deze kinderen genieten van het spelen en bouwen. Het sjouwen met materiaal bezorgt ze rode konen en ze zijn helemaal in hun element”, aldus Melanie. “Het buitenspelen doet de kinderen heel goed. En ook de ouders die meekomen, zie je genieten. Ze zijn samen met de kinderen aan het bouwen of zitten gezellig met elkaar te praten.”

Tijdens deze middagen wordt er een oogje in het zeil gehouden door toezichthouders. Zij schrijven de kinderen in, kijken of de kinderen op een goede manier met elkaar spelen, bouwen soms zelf mee, zorgen voor het drinken en zo meer. Als er meer toezichthouders zijn dan kan de speeltuin nog een middag extra open. “Dat is wel een wens voor de toekomst,”, aldus Melanie.