Nieuwe burgemeester van Nieuwegein geïnstalleerd

nieuwegein • Nieuwegein heeft weer een burgemeester. Maandagavond is Marijke van Beukering-Huijbregts (51) geïnstalleerd. Dat gebeurde in een bijzondere raadsvergadering in het bijzijn van familie, medewerkers van de gemeente en een goed gevulde publieke tribune.

Tom Verhoeve trad op als plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties heeft ingestemd met de benoeming. Commissaris van de Koning Hans Oosters hield de zaal een aantal eigenschappen voor van Van Beukering, de eerste vrouwelijke burgemeester in de geschiedenis van Nieuwegein. Hij zei dat ze ‘eerlijk zonder poespas’ is, met een ‘koel hoofd en warm hart’, in het bezit van de nodige bestuursvaardigheden en dat ze iemand is die goed kan luisteren.

'De verwachtingen zijn hoog'
Na het afleggen van de ambtseed sprak Alma Feenstra, plaatsvervangend voorzitter van de vertrouwenscommissie, haar toe. Zij noemde zaken die in de profielschets naar voren kwamen zoals de verbindende rol tussen samenleving en stadhuis, waarin de nieuwe burgemeester een belangrijke taak heeft. ,,De verwachtingen zijn hoog,’’ vulde wethouder Marieke Schouten aan. ,,Verbeelding, nieuwsgierigheid en nabijheid, en humor wens ik u van harte toe,’’ aldus Schouten die zei uit te zien naar een goede samenwerking met Van Beukering.

De laatste spreker voordat de nieuwe burgemeester aan bod kwam was Gilbert Isabella, namens de Burgemeesterskring Utrecht. ,,We gaan ervan uit dat je net zo enthousiast over Nieuwegein bent als wij dat zijn over jou.’’

'Een nog fijnere plek'
Daarna kwam Van Beukering aan het woord: “Ik kijk ernaar uit om samen met inwoners en ondernemers aan de slag te gaan om van Nieuwegein een nog fijnere plek te maken om te leven, te ondernemen, naar school te gaan, te werken en te ontspannen. Mijn man, twee tienerdochters en ik kijken ernaar uit om ons in Nieuwegein te vestigen.”

Van Beukering volgt Frans Backhuijs op. Hij kondigde in september 2022 aan dat hij na 12 jaar stopt als burgemeester van Nieuwegein. 

Van Beukering is geboren en opgegroeid in Cuijk. Ze heeft naast Nederland ook gewoond in Ivoorkust, België en Bosnië-Herzegovina. Terug in Nederland startte ze haar politieke carrière in de gemeente IJsselstein. Daar was ze van 2006 tot 2010 raadslid. Daaropvolgend was ze ruim zeven jaar wethouder voor onder meer het sociaal domein in dezelfde gemeente. Vanaf 2017 was ze verspreid over twee periodes in totaal drieënhalf jaar lid van de Tweede Kamer. Ze voerde hierbij het woord op onder meer Sociale Zaken & Werkgelegenheid, Jeugdzaken, Justitie & Veiligheid en Zorg.