• Bij bingo met muziek krijgen mensen geen bingokaart met nummers, maar een kaart met stukjes tekst of titels van een nummer.
• Bij bingo met muziek krijgen mensen geen bingokaart met nummers, maar een kaart met stukjes tekst of titels van een nummer. Foto: Bingo met Muziek

'Muziek maakt mij vrolijk'

nieuwegein • Muziek heeft een enorme impact op onze hersenen. Op onze emoties en ook op ons gedrag. En het kan zelfs ons immuunsysteem verbeteren. Muziek is goed voor ons algehele welzijn. Dit is aangetoond in verschillende wetenschappelijke studies.

Door heel Nieuwegein worden op verschillende plaatsen activiteiten georganiseerd met muziek, zoals bingo met muziek voor verschillende doelgroepen, Geinbeat, Zomer op het Fort en zo meer. Allemaal activiteiten neergezet door vrijwilligers, die de Nieuwegeiners willen laten meedeinen of dansen op de muziek.

"Muziek maakt mij vrolijk", zeggen twee actieve vrijwilligers die zich bezighouden met het organiseren van activiteiten waar muziek een hele belangrijke rol in speelt. "Het is heerlijk om naar te luisteren. In de auto als je onderweg bent, thuis of op je werk. Of wat dacht je tijdens het sporten? Muziek versterkt het gevoel van vrolijkheid, het maakt je weer vrolijk, het kan een uiting zijn van je verdriet. Linksom of rechtsom: muziek doet iets met je." Vrijwilliger Eric vult aan: "Het is ook fantastisch dat mensen muziek kunnen maken en dat er zoveel verschillende stijlen zijn. Bijvoorbeeld klassieke muziek, techno of dance. Jazz of hardrock. Als de muziek aangaat, ga je in gedachten op een muzikale reis. Als je muziek luistert, zijn alle verschillende hersengebieden tegelijkertijd actief." 

Je hersenen produceren dopamine als je muziek luistert. Dat is dezelfde chemische stof die vrijkomt als je iets lekkers eet of als je verliefd bent. Dit zorgt weer voor een gevoel van geluk. Samen muziek maken met anderen, zoals samen zingen, zorgt voor oxytocine - het liefdeshormoon - waardoor jij je verbonden voelt met anderen.

Activiteiten met muzikale toon

In Nieuwegein worden op verschillende plekken activiteiten dan wel evenementen georganiseerd met een muzikale tint. Bij de activiteit Bingo met Muziek, dat onder andere georganiseerd wordt in Nieuwegein bij De Componist, verzorgingshuis Halta in Houten en Stichting Met Je Hart in IJsselstein, krijgen mensen geen bingokaart met nummers, maar een kaart met stukjes tekst of titels van een nummer. "We hebben dit nu een aantal keren georganiseerd voor de ouderen in Nieuwegein, en ze zijn bloedfanatiek", vertelt vrijwilliger Eric. "Het leuke is ook dat mensen die dementie hebben, opstaan en beginnen te dansen of meezingen op de muziek. Stilzitten is er niet bij."

'Mensen met dementie zingen mee of staan op en beginnen te dansen op de muziek'

En dat is een genot om naar te kijken. Iedereen is aan het genieten. Ze herkennen de muziek en de ogen beginnen te stralen. Eric en John (mede-organisator) zijn het idee, Bingo met Muziek (www.bingometmuziek.nl), weer nieuw leven in gaan blazen in de wijk Zuilenstein. Het zijn beide enorme muziek liefhebbers en samen hebben ze in hun carrière al verschillende activiteiten georganiseerd waar muziek een rol in speelde. "Vanuit deze ervaring weten we dat muziek erg belangrijk is voor het welzijn van mensen. Kijk maar naar je eigen emoties als het gaat om muziek."

In 2022 werd het Rijnhuizen Concert georganiseerd. "Het was druk bezocht. Ook de reacties na afloop waren zeer positief", vertelt Louise. Ook Fort Vreeswijk organiseert eens in de zoveel tijd Soep & Cultuur. Onder het genot van een heerlijke vers gemaakte soep, kan er geluisterd worden naar live muziek. Op de facebookpagina van Verrassend Nieuwegein vind je meer muziekevenementen. 

Ook dit jaar zijn er weer mooie muzikale evenementen te vinden. Denk aan Geinbeat op 24 juni. Geinbeat keert na drie jaar weer terug en ze geven aan dat het één groot feest gaat worden. De locatie wordt binnenkort bekend gemaakt, evenals de artiesten. Voor 2024 stond Rijnhuizen Buitengewoon op de agenda, maar dat evenement is geannuleerd.

Muziek creëert een gevoel van eenheid en vertrouwen tussen mensen.