• Op de kaart is de aangewezen locatie voor een evenemententerrein met blauw omcirkeld.
• Op de kaart is de aangewezen locatie voor een evenemententerrein met blauw omcirkeld. Foto: Gemeente Nieuwegein

‘Centrale deel Park Oudegein als evenementenlocatie’

Nieuws

NIEUWEGEIN • Voorstel voor een evenemententerrein in het centrale deel van Park Oudegein. Dit heeft het college van B&W aan de gemeenteraad voorgelegd. Daarmee geeft het college invulling aan de opdracht van de gemeenteraad. 

Op basis van de onderzoeken onder meer op het gebied van geluid en ecologie op vier locaties ziet de gemeente het centrale deel van Park Oudegein als meest geschikt. Zowel de enquête (2.946 invullers) en de inloopbijeenkomsten geven volgens de gemeente belangrijke inbreng voor de uitwerking van het ontwerp in de bestemmingsplanprocedure. 

Voor-en tegenstanders
Wethouder Evenementen en stadsmarketing John van Engelen: “Het vinden van een geschikte plek voor evenementen is niet makkelijk. We zien aan de ene kant duidelijk de behoefte in de stad aan een evenemententerrein om zo meer ruimte te geven aan festivals op het gebied van bijvoorbeeld kunst, muziek of food.

En aan de andere kant heb ik tijdens de inloopbijeenkomsten op 8 en 13 februari duidelijk opmerkingen gehoord over mogelijke gevolgen voor bodem, natuur en vogels, verkeer- en parkeercapaciteit, geluidsoverlast en de grootte en frequentie van de evenementen. Dat betekent dat we waar mogelijk hier ook rekening mee moeten houden.” Van Engelen geeft aan dat hier in de uitwerking van het plan voldoende ruimte voor is. “Maar een muziekfestival zal bijna altijd hoorbaar zijn in de omgeving, daar moeten we eerlijk in zijn.”

Waarom een evenemententerrein? 
Elk jaar worden in Nieuwegein meerdere evenementen georganiseerd, verspreid over de stad. Kleine evenementen vinden vaak wel een geschikte locatieplek. Grote evenementen zijn lang op zoek naar een geschikt terrein, waarbij het ook voorkomt dat er geen geschikte plek gevonden wordt. Dan wordt het evenement niet gehouden in Nieuwegein.

Locatiekeuze 
Een evenemententerrein is groter dan 6.000m², heeft de juiste vorm, ligt niet in een woonwijk, is goed bereikbaar en het hele jaar door beschikbaar. Uit meer dan 65 plekken bleven na een selectie vier kansrijke plekken over: de locaties Wielerbaan, het veld tegenover de Galecopperlaan, de noordkant van het park Oudegein en het centrale deel in het park Oudegein.

De locaties ‘het veld tegenover de Galecopperlaan’ en ‘noordkant van het park Oudegein’ zijn afgevallen omdat deze bij evenementen met versterkt geluid voor te veel overlast zullen zorgen. De locatie ‘Wielerbaan/populierenbos’ is minder wenselijk vanwege de natuurwaarden en de slechte bereikbaarheid. Hierdoor is de keuze geval op het centrale deel in park Oudegein. 

In gesprek
Tijdens de Avond voor de Stad zal de gemeenteraad in gesprek gaan over het voorstel. Hierbij kunnen inwoners of belanghebbenden meespreken. De datum hiervoor is vanaf 18 maart online te vinden op nieuwegein.bestuurlijkeinformatie.nl

Op 18 april wordt er een besluit genomen in de openbare raadsvergadering.

Meer informatie 
Meer informatie over het project en het proces via www.ikbennieuwegein.nl/evenemententerrein. Hier is ook een filmpje te zien met de uitkomsten van de enquête en andere onderzoeken.