• Stadspark Oudegein.
• Stadspark Oudegein. Foto: Ricardo Smit

Nieuwegeinse raad stelt vragen over Omgevingswet

Nieuws

NIEUWEGEIN • De Omgevingswet is nu ruim twee maanden van kracht. Daarom hielden ambtenaren van de gemeente donderdagavond tijdens de Avond voor de Stad een presentatie om de raadsleden alle ins en outs van de nieuwe wet te tonen.

Bestonden er voorheen bestemmingsplannen voor beperkte gebieden binnen de gemeentegrenzen, met de Omgevingswet valt de hele gemeente onder één wet. Daardoor kunnen ontwikkelingsgebieden (omgevingsprogramma’s) met elkaar in verband worden gebracht. 

Allemaal interessant, maar Robert Scholten van de VSP werd er toch een beetje kriegel van. “Ik mis de communicatie richting de inwoners. Wat gaan zij ervan merken? Dit is nogal een intern stuk.’’ 

Wie beslist wat?
Welnu, de Omgevingswet is bedoeld om te versimpelen, hield raadsgriffier Jan Karens de aanwezigen voor. En Helen Adriani-Wempe, fractievoorzitter van het CDA, kwam meteen met een heel concreet voorbeeld naar voren: het toekomstige evenemententerrein. “Wie beslist over wat, het college of de raad?’’

Jurist bij de gemeente Christiaan Smit deed ook een duit in het zakje: “Waarom wel een evenemententerrein in het groen?’’ Andere zaken met grote gevolgen zijn de klimaatadaptatie: hoe wordt Nieuwegein voorbereid op steeds hetere zomers? Moeten daar andere tegels voor komen, die meer regenwater doorlaten? 

Grote impact
De Omgevingswet zorgde niet voor de spannendste Avond voor de Stad, maar heeft wel een enorme impact: die van de fysieke leefomgeving. En dat is nogal wat: woningen, kantoren, monumenten, natuur en milieu, kabels en leidingen, eigenlijk alles wat je om je heen kunt waarnemen, zoals Smit het treffend formuleerde. Daarom was het goed om het onderwerp te duiden. Raad en college zullen de komende tijd hun weg moeten vinden in de bevoegdheden die zij hebben binnen deze nieuwe wet.

Jurgen van Dijk