• De eerste fiets werd afgelopen donderdag uitgereikt.
• De eerste fiets werd afgelopen donderdag uitgereikt. Foto: Aangeleverd

Steunpunt Vluchtelingen Nieuwegein geeft fietsen weg aan Oekraïners

Nieuws

NIEUWEGEIN • Steunpunt Vluchtelingen Nieuwegein (SVN) en WIJ 3.0 gaan vluchtelingen uit Oekraïne in Nieuwegein voorzien van fietsen. Op die manier willen de organisaties de Oekraïners helpen bij hun integratie in de Nederlandse samenleving.

“Nederland heeft een echte fietscultuur. Fietsen helpt nieuwkomers bij het verkennen van hun nieuwe omgeving op een gezonde en goedkope manier”, aldus SVN. Volgens de organisatie zijn fietsen vaak te duur voor vluchtelingen.

Nijverheidsweg

SVN gaat samenwerken met WIJ 3.0. Dit is een organisatie die expert is op het gebied van activering voor mensen met een psychische kwetsbaarheid in de regio Utrecht. In Nieuwegein gebeurt dit op de locatie ‘Nijverheidsweg’, waar ook een kleine fietsreparatieplaats is.

De samenwerking is mogelijk gemaakt door de commissie ‘Volkskerstzang in Vreeswijk’. Zij hebben geld opgehaald voor het bekostigen van fietsonderdelen. Daarnaast hebben ook betrokken burgers en Motorclub Nieuwegein het afgelopen jaar gedoneerd aan het werk van SVN. Hierdoor kan SVN ruim 1300 euro besteden aan fietsonderdelen de komende jaren.

Fiets doneren

Heb jij een fiets die je niet meer gebruikt? Dan kun je hem van maandag tot en met donderdag tijdens kantooruren inleveren bij WIJ 3.0 aan de Nijverheidsweg 9E in Nieuwegein. Zij geven de fiets vervolgens een tweede leven. De gerepareerde fietsen worden door SVN gedoneerd aan vluchtelingen uit Oekraïne.