• Gastlessen van bankbestuurders en de politie op het Oosterlicht College.
• Gastlessen van bankbestuurders en de politie op het Oosterlicht College. Foto: Evelien Hogers

Week van het Geld: gastlessen en jongerendebat

Nieuws

NIEUWEGEIN • Leerlingen van het Oosterlicht en Anna van Rijn College in Nieuwegein werden maandag ondergedompeld in de Week van het Geld (11-15 maart). Zo waren er gastlessen van bankbestuurders met de politie op het Oosterlicht College en een jongerendebat in DE KOM.

Onder het programma ‘Bank voor de klas’ heeft de De Nederlandse Vereniging van Banken in het Oosterlicht College voorlichting gegeven over (voorkomen van) online fraude en het ronselen van geldezels. 

Game over online fraude
Tijdens dit lesuur gaven bestuurders uit het bankwezen en politiefunctionarissen interactieve gastlessen. Ze gebruikten hiervoor ‘De F-Game’ die speciaal ontworpen is om jongeren bewust te maken van online fraude. Klassikaal of in groepjes werd gesproken over de vragen uit de game.

Geldezel
De inzet door criminelen van jongeren als geldezel gebeurt veel vaker dan gedacht en is een belangrijk onderwerp van gesprek. 

Het Oosterlicht College geeft aan trots te zijn op deze unieke samenwerking tussen onderwijs, banken en politie. 

In debat
De gemeente Nieuwegein organiseerde op maandag ook een jongerendebat in theater DE KOM. Leerlingen van het Oosterlicht College en het Anna van Rijn College gingen met elkaar in debat over geldzaken.

Stem laten horen
Ze kregen tijdens dit debat het podium om hun stem te laten horen over omgaan met geld, schulden, armoede, financiële verleidingen en gelijke kansen. Zij gaven burgemeester Marijke van Beukering en wethouder Guido Bamberg in het debat adviezen over wat zij als jongeren nodig hebben, zoals goede voorlichting en educatie.

Wijzen op valkuilen en gevaren
Ook ouders en verzorgers spelen volgens de jongeren een zeer belangrijke rol. Jongeren vinden dat ouders hun kinderen moeten begeleiden in hoe ze het beste met geld kunnen omgaan. Als wijzen op valkuilen en mogelijke gevaren. Ook zouden ouders hun kinderen moeten leren hoe ze sparen.

Stadspas op social media
De gemeente Nieuwegein zou volgens de leerlingen ook via social media meer bekendheid moeten geven aan de Stadspas voor jongeren waarvan de ouders een minimuminkomen hebben. Om op die manier meer gelijke kansen te creëren.