• Foto ter illustratie.
• Foto ter illustratie. Foto: 123RF.com

Ook in Nieuwegein zorgen over lage vaccinatiegraad

Nieuws

NIEUWEGEIN • D66 Nieuwegein maakt zich zorgen over de vaccinatiegraad die ook in deze gemeente daalt. Raadslid Hanny Plomp-van Rheenen stelde donderdagavond in de gemeenteraad vragen aan het college van burgemeester en wethouders.

Plomp: “Er is een verontrustende trend zichtbaar waarin de vaccinatiegraad onder kinderen in Nederland sinds 2020 sterk daalt. Een hoge vaccinatiegraad is essentieel om de verspreiding van ernstige infectieziekten zoals mazelen, de bof, kinkhoest en polio tegen te gaan.” 

Mazelenuitbraak: snel ingrijpen nodig

Volgens het raadslid van D66 laat de huidige mazelenuitbraak in Eindhoven zien dat gemeenten - samen met de Rijksoverheid - snel moeten ingrijpen om meerdere uitbraken te voorkomen. “De dalende vaccinatiegraad is dan ook een zorgwekkende ontwikkeling, en het is noodzakelijk om de minimale vaccinatiegraad zoals vastgesteld door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) te handhaven.” Uit de vaccinatiecijfers van februari dit jaar, zegt Plomp, blijkt dat de trend ook in onze stad dalend is.

Communicatie

Wethouder Marieke Schouten (GroenLinks) antwoordde donderdag de communicatie met inwoners te willen versterken. Ook wil Schouten beter inzicht krijgen in de redenen waarom mensen (hun kinderen) niet willen vaccineren. Het is de wethouder niet bekend dat kinderen bij kinderdagverblijven geweigerd worden als ze niet gevaccineerd zijn, zoals elders in Nederland het geval zou zijn.