• De Beursfabriek.
• De Beursfabriek. Foto: Google Street View

Geen onderzoek naar lekken vertrouwelijke informatie

Nieuws

NIEUWEGEIN • Er komt geen onderzoek in het lek naar Pen.nl dat afgelopen week plaatsvond rond het inruimen van een congreshal voor 120 asielzoekers. De VSP had om dat onderzoek gevraagd om de onderste steen boven te krijgen. Burgemeester Marijke van Beukering wenste daar niet in mee te gaan, met name omdat er zo veel mensen bij betrokken zijn.

Arnold Houwer, sinds kort fractievoorzitter van de VSP, meldde aan deze krant dat hij donderdag 14 maart door het college vertrouwelijk werd geïnformeerd over het feit dat de burgemeester ‘s middags benaderd was door het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Het COA had het oog laten vallen op de Beursfabriek en wilde deze hal gaan gebruiken als crisisnoodopvang. Het college was voornemens hier goedkeuring aan te verlenen als de locatie geschikt zou zijn.

Vertrouwelijk

Vrijdagavond 15 maart bleek de vertrouwelijke informatie echter uitgelekt en was het te lezen op Pen.nl. Houwer: “Op zaterdagochtend werden wij benaderd door een bewoner van de Blokhoeve die inmiddels een buurtbrief over de opvang had ontvangen en werden er vragen gesteld aan mij als fractievoorzitter. De vertrouwelijkheid was toen nog niet opgeheven en er was ook geen nadere informatie verstrekt.”

Geheimhouding

Burgemeester Van Beukering verklaarde in de raadsvergadering van donderdag 21 maart dat er sprake was van vertrouwelijkheid, niet van geheimhouding. In een procedure van geheimhouding, zoals rond de benoeming van een burgemeester, kan bij lekken naar buiten aangifte worden gedaan van een strafbaar feit. Hier kan dat dus niet. Wel is het nu gissen wie er heeft gelekt, en waarom.