• Schipper Henny Kranenburg- de Wagt met foto's van de wagons in Overberg, waar schipperskinderen (waaronder zijzelf) hun vakantie doorbrachten.
• Schipper Henny Kranenburg- de Wagt met foto's van de wagons in Overberg, waar schipperskinderen (waaronder zijzelf) hun vakantie doorbrachten. Foto: Isabelle Poot

Reünie schippersinternaat Nieuwegein: ‘Ontzettend naar mijn zin gehad ’

Nieuws

NIEUWEGEIN • “Ik hoop op zo’n 5 tot 600 mensen”, vertelt organisator en schipper Henny Kranenburg- de Wagt enthousiast. Het is de derde keer dat Henny, samen met twee andere vrouwen, een reünie voor het schippersinternaat in Nieuwegein organiseert. 

In 2025 bestaat het Prins Hendrik Internaat 110 jaar. Daarom wordt er op 6 september 2025 een reünie georganiseerd. De reünie vindt elke vijf jaar plaats. “In 2015 was de laatste reünie. Vijf jaar later brak corona uit en hebben we het helaas een keer moeten overslaan.”

Prins Hendrik Internaat
Het Prins Hendrik Internaat in Nieuwegein is het oudste (1915) internaat van Nederland. In 1983 verhuist het naar een nieuw gebouw aan de Industrieweg in Vreeswijk. Vanwege een teruglopend aantal schipperskinderen en een gedwongen landelijke reorganisatie bij de beherende stichting Meander-Prokino sluit het internaat in de zomer van 2025 definitief zijn deuren.

‘Hele onderneming’
Reden genoeg voor Henny om zich extra in te zetten voor de reünie van volgend jaar. Ze is druk bezig met de voorbereidingen om er een onvergetelijke dag van te maken. “Het is hartstikke leuk, maar ook een hele onderneming.” Zo vertelt ze dat ze tijdens de vorige reünie zoveel mogelijk (contact)gegevens heeft verzameld van de aanwezigen. Deze mensen kan ze dan weer contacten voor de reünie van volgend jaar.

Stel uit 1934 
“In 2015 waren de oudste personen een stel uit 1934. Prachtig, toch?” Henny zegt dat ze blij is dat ze niet alleen mailgegevens, maar ook adressen heeft gevraagd. “Vooral de oudere mensen kan ik alleen maar bereiken via de post. Ik weet natuurlijk niet of het stel uit 1934 nog leeft of op hetzelfde adres woont, maar ik kan het in ieder geval een kans geven.”

Vooral de oudere mensen kan ik alleen bereiken via de post

 Wie zijn er allemaal uitgenodigd voor de reünie? “Iedereen die een (kleine) connectie heeft met het internaat is welkom. Van oud-begeleiders tot aan  -klusjesmannen. Het is niet alleen voor mensen die zelf op het internaat hebben gezeten of ouders van deze kinderen. Wie weet speelden kinderen van het internaat wel met kinderen uit de wijk ernaast. Ook die mensen nodig ik van harte uit om langs te komen.”

Hoogtijdagen
Het is niet gek dat Henny zich zo inzet voor het internaat. Henny komt namelijk zelf uit een schippersfamilie en heeft leuke herinneringen aan het internaat. “Ik mocht mijn jeugd er doorbrengen tijdens de hoogtijdagen (jaren 80/90). Toen zaten er wel 3 tot 400 kinderen op het internaat. Ik had het altijd ontzettend naar mijn zin. Ik weet nog goed dat mijn ouders een keer op vrijdag op de stoep stonden om mij op te halen voor het weekend, maar ik niet met ze mee wilde.”

Inmiddels werkt ze samen met haar man op hun eigen schip. Haar drie kinderen hebben ook op het internaat gezeten. “Als ik ze hier op vrijdag kwam ophalen, voelde ik me er gelijk weer thuis”, vertelt ze met sprankelde ogen.

Wagons in Overberg
Henny vertelt over de schipperskinderen die elk jaar vanuit het internaat naar Overberg reisden om daar te spelen in de bossen. “We sliepen in oude wagons die waren omgetoverd tot kleine huisjes. Het museum Buurtspoorweg in Haaksbergen wil deze wagons gaan opknappen en tentoonstellen.”

Daarom wil Henny graag tijdens de reünie geld ophalen voor het museum om hierbij te helpen. “Het zal vast mooie herinneringen oproepen bij de oude schipperskinderen.”

Vertrouwde plek verlaten
Henny vindt het verschrikkelijk dat het internaat volgend jaar sluit. “Inmiddels zitten er nog maar zeven kinderen op het internaat, dus ik snap dat het niet meer rendabel is. Maar voor een schipperskind is het niet zomaar iets om te verhuizen. Het is hier helemaal geaard en moet ineens zijn vertrouwde plek plus begeleiders verlaten.”

Het is voor een schipperskind niet zomaar iets om te verhuizen

Ondanks dat wil ze hier niet te veel licht op laten schijnen. “Het is ontzettend jammer dat hierdoor de reünie niet meer op het internaat zelf kan plaatsvinden. Daarom vindt het dit keer plaats in Down Under. Gelukkig betekent dit niet dat er - ook in de toekomst- geen reünie meer mogelijk is.”

Informatie 
Aanmelden of meer informatie over de reünie op 6 september 2025? Dat kan via reuniephi2025@gmail.com.