• Job Hoegee: “Niet mauwen maar bouwen”.
• Job Hoegee: “Niet mauwen maar bouwen”. Foto: Johan Nebbeling
UITGELICHT

‘Waarom geen straat vernoemen naar Job Hoegee?

Nieuws

Nieuwegeiner en journalist Johan Nebbeling schrijft over mensen en gebeurtenissen die hem opvallen in de stad. Deze keer: Job Hoegee.

In een bescheiden graf op de Hervormde Begraafplaats in Vreeswijk rust Job Hoegee. Hij overleed op 26 maart 2020, op 88-jarige leeftijd. Job Hoegee was fietsenmaker, installateur en vader van een groot gezin. Maar hij was bovenal gemeenteraadslid voor de SGP. 

Bij zijn aantreden in de gemeenteraad van (toen nog) de gemeente Vreeswijk in 1958 was hij het jongste raadslid van Nederland. Een halve eeuw later kreeg hij landelijke bekendheid als het langstzittende raadslid van Nederland. Zijn finest hour beleefde hij toen hij werd ontvangen door premier Balkenende. 

Job moest aanvankelijk niet veel hebben van Nieuwegein. Zijn hart lag in Vreeswijk, waar hij was geboren en getogen. De werkplaats van zijn fietsenwinkel aan de Prins Hendriklaan was een trefpunt waar hij alle Vreeswijkers met raad en daad terzijde stond. 

Maar geleidelijk accepteerde hij het bestaan van Nieuwegein en maakte hij zich sterk voor de stad en haar inwoners. Dat deed hij in de gemeenteraad in bloemrijke bewoordingen. 

Op luide toon en met een steeds roder hoofd stak hij redeneringen af die niet altijd even navolgbaar waren, maar recht uit zijn hart kwamen. Van Job Hoegee is de typisch Nieuwegeinse uitdrukking ‘Niet mauwen maar bouwen’, toen er naar zijn zin werd getreuzeld met woningbouw. En met de komst van al die eethuisjes kon je Vreeswijk beter ‘Vreetwijk’ noemen, vond Job. 

Job Hoegee was, behalve een bescheiden en zachtaardig mens, een markant raadslid met een lange staat van dienst. Hij stond mede aan de wieg van het huidige Nieuwegein en kreeg terecht een prominente plek in de Canon van Nieuwegein. Dus waarom is er in Nieuwegein eigenlijk geen straat naar hem vernoemd? En wordt dat dan niet eens tijd?

Tips voor deze rubriek? Mail naar: johan@casema.nl