Jan Kuiper bedankt JanIsDeMan en alle bewoners voor hun bijdrage.
Jan Kuiper bedankt JanIsDeMan en alle bewoners voor hun bijdrage. Foto: Eigen foto

‘Kunstwerk hoort bij deze buurt’

Algemeen 323 keer gelezen

NIEUWEGEIN - Een onthulling was het niet, dinsdagmiddag. Niemand kan immers om de nieuwste muurschildering van Nieuwegein heen. JanIsDeMan (Jan Heinsbroek) maakte een 25 meter hoge muurschildering in de Muntenbuurt. De bewoners die Jan hielpen bij het vullen van de muurschildering vierden, samen met wethouder Jan Kuiper, dat de schildering af is.

De muurschildering is een enorme vitrinekast met dierbare voorwerpen van bewoners uit de buurt. Zo zie je linksboven een schilderijtje van hondje Joep, die zijn baasje zoveel plezier geeft. En het schattige blikken fietsje in het midden, daar is jaren geleden heel veel mee gespeeld. De mosterdpot is een prachtig en kostbaar erfstuk. Linksonder staat de hoogwerker van JanIsDeMan. Hiermee overwon hij een deel van zijn hoogtevrees. Alle verhalen staan binnenkort op www.nieuwegein.nl/beeldendekunst. 

Drie weken

Binnen drie weken was de muurschildering klaar. Elke dag was er iets nieuws te zien. Dinsdag kwam iedereen die iets heeft bijgedragen aan het kunstwerk bijeen op de Penningburg. Wethouder Jan Kuiper bedankte iedereen: “Dit is een kunstwerk dat hoort bij deze buurt; ergens anders zou het er anders uitzien. Bewoners kozen zelf de kunstenaar en mochten ook zelf beslissen wat er in de kast kwam te staan. Door daarover na te denken, naar te kijken en de verhalen te lezen, raak je verbonden met de buurt. En het resultaat maakt bewoners van de Muntenbuurt trots, dat kan niet anders.” De muurschildering is één van de eerste verbeteringen in de buurt in het kader van het buurtverbeteringsprogramma Betere Buurten. Ondertussen wordt er samen met bewoners hard gewerkt aan een ontwerp voor de openbare ruimte: het groen, de straten, de stoepen en ook de bankjes en speeltuintjes. Ook werkt Betere Buurten in de Muntenbuurt aan verbetering van de gezondheid en veiligheid én zet het programma zich in om mensen (weer) mee te laten doen in de buurt en in de maatschappij.

Toe aan vernieuwing

Krap veertig jaar geleden werd de Muntenbuurt gebouwd. Nu is de buitenruimte aan vernieuwing toe. De gemeente Nieuwegein wil de buurt graag duurzaam opknappen, zodat bewoners er ook in de toekomst prettig wonen. De gemeente gaat bijvoorbeeld aan de slag met het groen, de speelvoorzieningen, straatmeubilair, straten en stoepen en verlichting. Om de buurt te laten passen bij de behoeften van bewoners, werkt de gemeente zoveel mogelijk samen met bewoners en andere belanghebbenden in de buurt.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
St. Antonius Ziekenhuis wil medicijnresten in afvalwater verminderen Nieuws 14 uur geleden
• De Beursfabriek in Nieuwegein, waar momenteel 120 asielzoekers worden opgevangen.
Gemeente Nieuwegein: 'Crisisnoodopvang in de Beursfabriek verloopt rustig' Nieuws 15 uur geleden
• Girls Day 2022 bij LBP|SIGHT in Nieuwegein.
Girls' Day bij bedrijf in Nieuwegein moet meiden warm maken voor techniek Nieuws 27 mrt, 15:59
• In City Nieuwegein wordt momenteel volop gebouwd.
Één torenkraan minder in City Nieuwegein: 'Hijsen tot grote hoogte zit erop' Nieuws 27 mrt, 15:38
• City Park werd afgelopen zomer geopend.
Nieuwegeins park moet hondenpoepvrij blijven: 'We rekenen op begrip van baasjes' Nieuws 27 mrt, 15:18
• Marco Barten (l) en Dyon Verkruijssen (r) schudden elkaar de hand na tekening van het contract.
Marco Barten nieuwe hoofdtrainer van Nieuwegeinse korfbalvereniging Sport 27 mrt, 15:11
• CDA-raadslid Gerben Horst is kandidaat voor het Europees Parlement.
Nieuwegeins raadslid Gerben Horst kandidaat voor Europees Parlement Nieuws 27 mrt, 14:06
Afbeelding
Stroomstoring in Nieuwegein verholpen, oorzaak was defecte elektriciteitskabel UPDATE 27 mrt, 08:55