Oscar Kocken en Jorunn Labordus willen de verhalen van Nieuwegeiners ontdekken om samen met de inwoners een buurtsoap te maken.
Oscar Kocken en Jorunn Labordus willen de verhalen van Nieuwegeiners ontdekken om samen met de inwoners een buurtsoap te maken. Foto: Louise Mastenbroek

Een buurtsoap maken met DE KOM

Algemeen 177 keer gelezen

STADSCENTRUM NIEUWEGEIN - Voor de 50e verjaardag van Nieuwegein gaat theater DE KOM een buurtsoap produceren. De makers, stadsprogrammeur en producent Jorunn Labordus en theatermaker Oscar Kocken, zijn daarvoor op zoek naar de menselijke verhalen van inwoners uit alle wijken. En naar mensen die een rol willen spelen in de soap. Daarvoor hoef je geen toneelervaring te hebben. Iedereen is welkom.

Oscar Kocken is tevens de presentator van de KOM OP! Peptalkshow. Daarin schuiven bekende en onbekende Nieuwegeiners aan en brengen hun inspirerende verhalen voor het voetlicht. Het geeft een beeld van wat er écht speelt en leeft in de stad. Oscar: “Het is een talkshow over kleine verhalen. Ik spreek veel Nieuwegeiners. Mensen zijn niet negatief, maar er is bescheidenheid. Als je doorvraagt blijken er veel fantastische initiatieven te zijn. Er is overal avontuur, geschiedenis. Het is heerlijk verhalen te ontdekken bij gewone mensen.” 

Levensverhalen

“DE KOM is het podium van de stad, maar we zijn nu natuurlijk dicht”, vult Jorunn aan. “Een buurtsoap maken kan in deze tijd. We zoeken de levensverhalen, naar verbinding en de trots van de inwoners.” Corona heeft ook invloed op de vorm van de soap. Het wordt een vijfdelige serie, die in ieder geval via de website van DE KOM te bekijken is. Als het kan met een première in het theater. Een kernteam van (semi-) professionals moet zorgen voor de rode draad door het verhaal. Verder spelen Nieuwegeiners het verhaal. Jorunn: “Maar dat is eigenlijk gewoon jezelf zijn. De vorm past bij deze coronatijd. We kunnen nu alleen opnemen. Dat kan op verschillende manieren. Mensen kunnen vlogjes aanleveren of een filmpje van je telefoon. Maar er kan ook een cameraploeg langskomen. We zoeken de voor iedereen bekende Nieuwegeiners in de straat of in de wijk, die bij ons nog niet bekend zijn. Die willen we in de spotlights zetten.” 

Samen ontdekken

Oscar: “We gaan dit samen ontdekken en vorm geven met de inwoners. Het moet vooral door de wijk zijn en niet voor. Wat betekent die wijk voor je? Welke mensen in de wijk zijn belangrijk voor je? We willen de warmte, verbazing, de liefde voor de stad erin hebben. Het Nieuwegein waar de buitenwereld naar kijkt. De verwondering, wat heb ik eigenlijk een leuke stad. Door corona speelt ons leven zich op een paar vierkante meter af. Dat doet de soap ook. In de talkshow blijkt dat mensen die meters hebben leren waarderen, maar ze zijn er ook op uitgetrokken. Ze kwamen dingen tegen die ze niet wisten. Net of ze een zetje kregen dat de liefde voor de stad oppepte.” 

Scenarioschrijver

In de komende tijd worden de verhalen verzameld. In de zomer gaat scenarioschrijver Lucas de Waard aan de slag met het materiaal. Daarna volgt de uitwerking, audities en casting. In het najaar gevolgd door de opnames. Wilt u meedenken? Een verhaal vertellen of geïnterviewd worden? Of lijkt het u leuk een rol te spelen in de soap? Of hebt u nog vragen? Mail naar buurtsoap@dekom.nl. 

Meer informatie www.dekom.nl/buurtsoap.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Nieuwe directeur Rick de Vos voor de Willem Alexanderschool aan de Julianaweg.
Willem Alexanderschool in Vreeswijk verwelkomt nieuwe directeur Nieuws 23 apr, 12:37
• Voorleesfeestje bibliotheek De tweede verdieping.
Voorleesfeestje bij bibliotheek De Tweede Verdieping Nieuws 23 apr, 12:24
• Het stadshart van Nieuwegein rond Cityplaza groeit razendsnel.
'Nieuwegein moet betaalbaar blijven' Nieuws 23 apr, 10:57
• Foto ter illustratie.
SV Parkhout lijdt nederlaag tegen Nivo Sparta Sport 23 apr, 09:46
• Scholieren presenteren hun fijnstofonderzoek aan de provincie Utrecht.
Scholieren uit Nieuwegein meten luchtkwaliteit met 'snuffelfietsen' Nieuws 22 apr, 14:00
• De gemeente heeft inwoners van Zuilenstein gevraagd waar zij behoefte aan hebben in hun buurt.
Gemeente Nieuwegein gaat twee buurten in Zuilenstein opknappen Nieuws 22 apr, 13:27
• Actiemoment in de wedstrijd MHCN tegen IJsseloever.
Nieuwegeinse hockeydames spelen gelijk tegen IJsselstein: 2-2 Sport 22 apr, 12:00
• Opening van het vernieuwde Muntplein door wethouder Guido Bamberg.
Muntplein in Nieuwegein feestelijk heropend: muziekoptredens, dans en meer FOTOREPORTAGE 22 apr, 09:48