<p>Gemma Wiegant ontvangt haar koninklijke onderscheiding.</p>

Gemma Wiegant ontvangt haar koninklijke onderscheiding.

(Foto: Kees van der Meer)

Gemma Wiegant (directeur-bestuurder van de bieb) ontvangt koninklijke onderscheiding

  •   keer gelezen

NIEUWEGEIN • Gemma Wiegant ontving vrijdag een koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Frans Backhuijs. Zij is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Wiegant werd verrast met de onderscheiding bij haar afscheid als directeur-bestuurder van bibliotheek De Tweede Verdieping.


“Ik ben heel erg verrast en weet even niet wat ik moet zeggen. Ik voel me vereerd een lintje te mogen ontvangen, maar heb dit niet alleen verdiend. Ik wil graag iedereen bedanken die aandeel in mijn succes heeft gehad”, zo klonk de reactie van mevrouw Wiegant.

Pionierswerk
Wiegant heeft het altijd belangrijk gevonden dat mensen plezier beleven als ze in de bibliotheek zijn. Dit bleef niet onopgemerkt in binnen- en buitenland. Zo werd bibliotheek De Tweede Verdieping in 2013 bibliotheek van het jaar in de categorie middelgrote bibliotheken.

Gemma’s pionierswerk in de ontwikkeling van de bibliotheekfunctie op landelijk niveau leidde tot internationaal aanzien. Daarnaast heeft de bibliotheek van Leeuwarden Wiegant als expert om advies gevraagd bij de nieuwbouw van een bibliotheek (met name wat de organisatie en de dienstverlening betreft).

Samen voor Nieuwegein
Gemma Wiegant trad op 6 juni 2013 toe tot het bestuur van de KNVI, de Koninklijke Nederlandse Vereniging van Informatieprofessionals. Zij bekleedde tot 1 januari 2017 de functie van algemeen bestuurslid. Als directeur-bestuurder van de Tweede Verdieping in Nieuwegein besteedde Gemma extra veel tijd en aandacht aan de medewerkers in de openbare bibliotheken met hun specifieke eisen en wensen.

Sinds 2012 heeft Gemma Wiegant zitting genomen in de raad van advies van Samen voor Nieuwegein. Samen voor Nieuwegein werkt sinds 2020 aan haar passie: een hechtere samenleving door in de lokale gemeenschap verbindingen te leggen tussen bedrijven en maatschappelijke organisaties.

Innovatief en maatschappelijk betrokken
Gemma Wiegant was met verve raadslid voor D66 Vught van maart 2018 tot en met november 2020. Haar portefeuille bestond uit: zorg en WMO, jeugdzorg, sport en beweging, gezondheid, onderwijs, kunst en cultuur en regionale samenwerking.

“Gemma Wiegant is een innovatieve en maatschappelijk betrokken Nieuwegeiner”, zegt de gemeente in een persbericht. De gemeente is trots op mevrouw Wiegant en feliciteert haar van harte met deze onderscheiding.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten