Ouderen zijn aan het sjoelen tijdens 'Geinoord Met En Voor Elkaar' in de kantine van SV Geinoord.
Ouderen zijn aan het sjoelen tijdens 'Geinoord Met En Voor Elkaar' in de kantine van SV Geinoord. Foto: Naomi Wijling

Gezellig samenzijn tijdens ‘Geinoord Met En Voor Elkaar’ voor 75-plussers

Algemeen 1.110 keer gelezen

NIEUWEGEIN • Iedere dinsdagochtend komen 75-plussers uit Nieuwegein en omgeving in de sportkantine van SV Geinoord bij elkaar om spellen te spelen en samen te zijn. Dit in het kader van de activiteit ‘Geinoord Met En Voor Elkaar’, georganiseerd door Stichting Geinoord Maatschappelijk (SGM). Het doel is om gezellig samen te zijn, even achter de geraniums vandaan te komen, te bewegen en vooral om sociaal contact te onderhouden.

“Hallo Cor, hallo Jopie”. De ouderen worden bij de deur begroet door Rien Nijsse, voorzitter van de SGM. Sinds twee weken zijn in de kantine van SV Geinoord de tafels en stoelen weer bezet. Een groepje mannen is aan het biljarten. Aan een andere tafel zijn mannen en vrouwen aan het klaverjassen. En weer anderen zijn aan het sjoelen. De kantine is gevuld met plezier, met gelach. 

Grote glimlach
“Gelukkig zijn de deuren van de kantine weer geopend voor onze gasten. In de tijd dat wij niet bij elkaar konden komen, zijn wij bij de mensen langsgegaan”, vertelt Gerard van Vliet, secretaris van de SGM. “Met een grote glimlach op het gezicht werden wij ontvangen. Dat maakt ons vrijwilligerswerk zo mooi”.

‘Fijn om contact te hebben met anderen’
Meneer Schiltkamp (90) is nieuwsgierig van aard en komt gezellig een praatje maken. Hij gaat sinds kort naar Geinoord Met En Voor Elkaar. “Mijn zoon wees mij op deze activiteit,” zegt hij.

“Ik heb het thuis erg fijn en ik ben graag in de tuin te vinden. Hier sjoel ik graag en vind ik het fijn om contact te hebben met de anderen. Tegelijkertijd vind ik het ook heerlijk om te kijken naar hoe anderen genieten”.

Aan het eind van ons gesprek, geeft hij nog een goede raad mee: “Maak er wat van. Al lukt het niet of gaat het niet: blijf het proberen”. Iets wat hij naar eigen zeggen nog steeds doet na het overlijden van zijn vrouw. 

Biljarten
Even verderop in de zaal is een groepje mannen druk aan het biljarten. Met een serieuze blik kijken ze welke biljartbal het beste gespeeld kan worden. Van de gastvrouwen krijgt iedereen ondertussen een sapje of een glas fris aangeboden. Onder het uitdelen, wordt er uiteraard een praatje gemaakt.

Iedere dinsdagochtend zijn ook de medewerkers van zorgorganisatie Reinaerde aanwezig. “Eerst doen wij kleine klussen, zoals het schoonmaken van de kleedkamers. Daarna gaan wij helpen met het klaarmaken van de lunch, het dekken van de tafels en het afruimen,” vertelt Theo. Hij heeft het enorm naar zijn zin hier.

Sjoelen
Ondertussen wordt er bij de sjoelbakken geroepen dat er harder gegooid moet worden. Drie dames op een rij proberen de stenen zo goed mogelijk in de gaten te laten glijden. Waaronder Jopie van Dijk (83).

Zij is een actieve dame, kletst lekker met de anderen en komt graag naar Geinoord Met En Voor Elkaar. “Ik heb het hier naar mijn zin, ook met de andere mensen”. Na een aantal rondes wordt er aardappelzetmeel op de sjoelbak gegooid en met een theedoek uitgeveegd om de bak weer ‘sjoel-klaar’ te maken.

Meneer De Roos, zit op zijn gemak bij het sjoelen te kijken. Hij geeft aan dat hij niet kan wachten om naar buiten te gaan. “Ik wil graag weer jeu-de-boules spelen”.

Gymnastiek
Rond de klok van half twaalf wordt er gestopt met de spelletjes en maken de mensen zich op voor gymnastiek. “Binnenkort wordt de gymles weer gegeven door ROC-studenten met de opleiding Sport & Bewegen”, geeft Rien aan.

Nu doen hij en Gerard dat nog. “We bewegen met de armen, de benen en gaan staan en zitten,” vertelt Gerard. “Vorige week begonnen we spontaan met elkaar te zingen. Zingen verbindt”.

Daarna is het tijd om te lunchen. De heren van het wandelvoetbal schuiven ook aan. Met elkaar wordt een fijne ochtend afgesloten. Er wordt uitgekeken naar volgende week.

Informatie
‘Geinoord Met En Voor Elkaar’ staat open voor alle 75-plussers uit Nieuwegein en omgeving. Het is een laagdrempelige ontmoeting en daarom wordt het ook gratis door de SGM aangeboden. Aanmelden kan via meve@svgeinoord.nl of door gewoon op dinsdag te komen (met QR-code) naar sportpark Parkhout, Parkhout 1, 3432 NE Nieuwegein. 

Naomi Wijling

Activiteit tijdens 'Geinoord Met en Voor Elkaar'.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Nieuwegein Diamonds.
Internationaal softbaltoernooi bij Nieuwegein Diamonds Nieuws gisteren
• Foto ter illustratie.
Burgemeester Nieuwegein over zwerfafval: 'Geen 1000 euro boete voor boterhamzakje, maar educatie' Nieuws 17 mei, 14:30
• Fête Magnifique van Circus Snor.
Circus Snor komt naar Nieuwegein met 'onvergetelijke circuservaring' Nieuws 17 mei, 12:31
• Place du Tetre in Parijs.
Proef de Franse cultuur tijdens Vive la France in Fort Jutphaas Nieuws 17 mei, 12:27
• Wheels4Freedom.
Sponsorrit Motorclub Nieuwegein: opbrengst naar Wheels4freedom Nieuws 17 mei, 12:11
• Creatieve oplossing om het hoofd droog te houden tijdens de Avondvierdaagse in Nieuwegein (2024).
Poncho's, paraplu's en pret: dit was de Avondvierdaagse in Nieuwegein FOTOREPORTAGE VIDEO 17 mei, 10:22
• Kraan takelt auto uit hek op de Zuiderstedeweg.
Ongeval op Zuiderstedeweg: auto rijdt door hek 112 17 mei, 09:19
• De Sint zet dit jaar voet aan wal in Vianen.
Landelijke intocht Sinterklaas dit jaar in Vianen: 'Trots dat we hem in Vijfheerenlanden mogen ontvangen' Nieuws 16 mei, 12:24