Opening van de Zomeracademie door burgemeester Frans Backhuijs.
Opening van de Zomeracademie door burgemeester Frans Backhuijs. Foto: Jan Buteijn

Nieuwegeinse burgemeester opent ‘Zomeracademie’: kinderen krijgen extra onderwijs in de vakantie

Algemeen 593 keer gelezen

NIEUWEGEIN • Op drie Nieuwegeinse basisscholen ging maandag de ‘Zomeracademie’ van start. Kinderen van 2,5 tot 13 jaar krijgen hier tijdens de zomervakantie extra onderwijsondersteuning. Burgemeester Frans Backhuijs opende de Zomeracademie samen met een leerling op basisschool De Veldrakker. Daar lag de rode loper klaar om de leerlingen te verwelkomen.

De Zomeracademie vindt sinds 2020 in Nieuwegein plaats. Het belangrijkste doel is extra onderwijsondersteuning op het gebied van taal. 

Tweehonderd kinderen
Basisscholen, peuterspeelzalen en de gemeente werken samen aan dit initiatief. Ook culturele instellingen zoals bibliotheek De tweede verdieping, Stadstheater De KOM, SportID en Peuterstapjes doen mee aan de Zomeracademie.

Leerlingen van de Zomeracademie wonen in Nieuwegein en zitten op de peuterspeelzaal of de basisschool. Er doen ongeveer 200 kinderen mee op drie locaties: basisscholen De Veldrakker, De Schouw en De Evenaar.

Taalachterstand
“Uit onderzoek blijkt dat kinderen die in een taalarme omgeving opgroeien tijdens de zomervakantie vaak een taalachterstand krijgen”, zo meldt de gemeente Nieuwegein.

“Door twee weken Zomeracademie aan te bieden - in de eerste en de laatste week van de zomervakantie - is de taalarme periode korter. In de laatste week van de Zomeracademie staat een goede voorbereiding op het nieuwe schooljaar centraal.”

‘Actieve lessen en workshops’
De kinderen leren tijdens de Zomeracademie “spelenderwijs tijdens actieve lessen en workshops”. Naast leren in de klas staat ook bewegend leren op het programma. “Actief bezig zijn helpt bij het onthouden van de lesstof”, aldus de gemeente.

Het taalonderwijs wordt aangevuld met lessen rekenvaardigheid, kunsteducatie en bewegingsonderwijs. Ook is er aandacht voor de sociaal-emotionele ontwikkeling van de kinderen.

Vakantiepaspoort
De gemeente Nieuwegein en haar samenwerkingspartners willen de bekende ‘leesdip’ voor elk kind voorkomen. Daarom hebben alle 5600 basisschoolleerlingen via school een zogenaamd ‘vakantiepaspoort’ ontvangen. Het boekje bevat opdrachten, leestips en activiteiten.

Welzijnsorganisatie Movactor en bibliotheek De tweede verdieping hebben het paspoort ontwikkeld met een bijdrage vanuit het ‘Onderwijskansenbeleid’.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Start proef Veilige Batauweg met afsluiting tussen Nedereindseweg en Oortjesburg in Nieuwegein Algemeen gisteren
Afbeelding
VSP stelt vragen over gevolgen Nieuwegein door mogelijke nieuwe aanvliegroute Schiphol Algemeen 23 mrt., 09:30
Afbeelding
Werkzaamheden slijpen trambaan traject IJsselstein – Nieuwegein Algemeen 23 mrt., 08:51
Afbeelding
Chauffeur rijdt trambaan op in Nieuwegein, tramverkeer hele avond ontregeld 112 23 mrt., 08:37
Afbeelding
Wilhelminabrug in Vreeswijk afgesloten voor alle verkeer vanwege werkzaamheden Algemeen 22 mrt., 16:35
Afbeelding
Gemeente wil met jongeren in gesprek over horeca in Nieuwegein Algemeen 22 mrt., 15:51
Afbeelding
Nieuwegein organiseert Week van het Geld: 'Goed leren omgaan met geld is belangrijk' Algemeen 22 mrt., 15:32
Afbeelding
Inchecken met betaalpas vanaf nu mogelijk in alle bussen en trams in Utrecht Algemeen 21 mrt., 16:40