Het Prins Hendrik Internaat aan de Industrieweg in Nieuwegein.
Het Prins Hendrik Internaat aan de Industrieweg in Nieuwegein. Foto: Google Street View

Nieuwegeins schippersinternaat wordt opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen

Algemeen 3.384 keer gelezen

NIEUWEGEIN • Het Prins Hendrink Internaat aan de Industrieweg in Nieuwegein wordt een nieuwe opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen. Naar verwachting kunnen de vluchtelingen hier minimaal twee jaar verblijven: in ieder geval in 2023 en 2024. Dat valt te lezen in een brief van het college aan de Nieuwegeinse raad.

In Nieuwegein worden momenteel 210 Oekraïense vluchtelingen opgevangen: 88 in de Luifelstede, 39 in de Rembrandthage, 5 op de Deventerschans en 78 bij particulieren. De vluchtelingen in particuliere opvang kunnen hier waarschijnlijk voor langere tijd verblijven, verwacht het college.

139 vluchtelingen
Zowel voor de Luifelstede als de Rembrandthage geldt echter dat de locatie eind 2022 of begin 2023 niet meer beschikbaar is. Voor de in totaal 139 vluchtelingen die hier verblijven, moest daarom een andere opvanglocatie worden gevonden.

Dat is nu dus gelukt. Het Nieuwegeinse college verwacht de overgang in twee fases te realiseren: een deel van de vluchtelingen verhuist uiterlijk december van dit jaar, de overige vluchtelingen moeten uiterlijk aan het eind van het eerste kwartaal van 2023 verhuizen. 

Flexwoningen
Verder doet Nieuwegein mee aan een regiodeal voor de realisatie van flexwoningen in de gemeente. Deze woningen zijn geschikt voor een brede doelgroep. Daarmee kunnen ze volgens het college ook bijdragen aan de opvang van Oekraïners voor de langere termijn, als de terugkeer naar eigen land geen optie blijkt.

Het rijk is bereid om een bijdrage te leveren aan de financiering van de woningen en om belemmeringen voor snelle realisatie weg te nemen, meldt het college. De gemeente Nieuwegein is nu op zoek naar een geschikte locatie.

Opvangschip
Daarnaast wil de gemeente Nieuwegein een bijdrage leveren in de crisisnoodopvang. Onlangs werd bekend dat in de wijk Merwestein vanaf november een opvangschip voor 100 vluchtelingen afmeert. 

Uit de eerste gesprekken met omwonenden zijn een aantal aandachtspunten gekomen, die de gemeente wil betrekken bij de verdere voorbereiding en besluitvorming. Zo wil ze de verlichting rondom het schip verbeteren, gaat ze maatregelen treffen om de privacy van de meest nabije inwoners te waarborgen en wil ze zorgen voor een telefoonnummer dat altijd bereikbaar is.

Lees ook: “Nieuwegeiners verdeeld over komst vluchtelingenschip”

Nóg een opvanglocatie
Bovendien overweegt het college op dit moment of ze, naast de opvang op het schip, op korte termijn nóg een locatie voor 2 tot 4 maanden beschikbaar kan stellen. Daar wil het college met de Nieuwegeinse raad over in gesprek gaan tijdens de Avond voor de Stad op 22 september.

Tot slot is het Nieuwegeinse college momenteel op zoek naar een nieuwe locatie om het concept van ‘Inn Between’ voort te zetten. Dit is een tussenvoorziening voor vluchtelingen, in een mix met andere bewoners. Met het verdwijnen van de Luifelstede is het concept tijdelijk niet beschikbaar in Nieuwegein.

Julia Koster

Redactiecoördinator Het Kontakt-De Molenkruier

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Foto ter illustratie.
Inspectie plaatst zorgaanbieder Hamber onder toezicht Nieuws gisteren
• Park Oudegein waarin binnenkort een evenemententerrein wordt gerealiseerd.
Kogel is door de kerk: raad kiest voor evenementen in park Oudegein Nieuws 19 apr, 10:18
• Regenboogvlag.
Eerste Regenboogcafé in Nieuwegein: 'Leer jezelf en medemens beter kennen' Nieuws 19 apr, 09:58
• Landelijke finale van 'Jong Ondernemen' 2024.
Leerlingen Cals College Nieuwegein winnen landelijke finale van ondernemerswedstrijd Nieuws 18 apr, 16:47
• Deel van de wijk Rijnhuizen vanuit de lucht.
Nieuwbouwwijk Rijnhuizen krijgt ontmoetingsplek op plaats waar vroeger kasteel stond Nieuws 18 apr, 15:50
• De Beursfabriek, waar momenteel 200 asielzoekers worden opgevangen.
Nieuwegein gaat asielzoekers 6 maanden langer opvangen in De Beursfabriek Nieuws 18 apr, 15:00
• Op de Jutphasebrug zijn twee auto's op elkaar gebotst.
Botsing tussen twee auto's op Jutphasebrug, één persoon naar ziekenhuis 112 18 apr, 09:02
• De Nieuwegeinse band 'Dutchicana'.
Nieuwegeinse band 'Dutchicana' in finale van 'Battle of the Bands' Nieuws 17 apr, 17:03