Flat aan het Nijpelsplantsoen in Nieuwegein.
Flat aan het Nijpelsplantsoen in Nieuwegein. Foto: Julia Koster

Nieuwegein wil op Nijpelsplantsoen 1 flat slopen, 200 woningen bouwen en 3 flats renoveren

Algemeen 2.752 keer gelezen

NIEUWEGEIN • Woningbouwcorporatie Mitros en de gemeente Nieuwegein hebben grootse plannen voor de flats aan het Nijpelsplantsoen: ze willen één flat slopen en aan drie flats groot onderhoud plegen. Bovendien moeten op de plek van de flat die wordt gesloopt, ongeveer 160 nieuwe huurwoningen komen. Verder willen ze op een kleine kavel in de buurt van de flats nog eens 40 sociale huurwoningen bouwen. 

In de consoles van de galerijen van het Nijpelsplantsoen is ruim 2 jaar geleden betonrot geconstateerd, waarop verschillende onderzoeken zijn uitgevoerd. Er zijn daarna stempels - dat zijn steunpilaren van hout en staal - geplaatst onder en op de galerijen om de veiligheid te borgen. 

De stempels zijn altijd als tijdelijke oplossing bedoeld. Een structurele oplossing maakt nu onderdeel uit van het groot onderhoud.

270 woningen verduurzaamd
Mitros en de gemeente hebben naar eigen zeggen gezocht naar een manier waarop zoveel mogelijk wensen en kansen gecombineerd kunnen worden. “Dit plan zorgt voor een duurzaam, leefbaar Nijpelsplantsoen voor huidige en toekomstige bewoners”, staat in een persbericht.

Het groot onderhoud aan de flats houdt globaal in dat de flats een nieuwe galerij krijgen, die tegelijkertijd de constructieve problemen oplost en de flats een nieuw aanzicht geeft. Ook worden deze 270 woningen verduurzaamd.

Verschillende huurcategorieën
De sloop en nieuwbouw van de eerste flat - vanaf het centrum gezien - betekent dat de 90 huidige woningen verdwijnen en er ongeveer 160 woningen voor in de plaats komen. Dit is een toevoeging van ongeveer 70 woningen.

Verder worden ongeveer 40 woningen op een kavel in de buurt toegevoegd. De woningen komen in verschillende huurcategorieën terug.

Gesprek met bewoners
“De voorgestelde oplossingsrichting is het begin van een proces waar nog veel besluiten in moeten worden genomen” aldus Mitros. Allereerst gaat de woningbouwcorporatie in gesprek met de bewoners over het voorgestelde plan. Een eerste gesprek is op 4 en 5 oktober aanstaande.

Ook omwonenden worden binnenkort geïnformeerd. Verder is er een voorbehoud van instemming van de gemeenteraad en de directie van Mitros. Hiervoor wordt in de komende fasen de technische-, juridische-, planologische- en financiële haalbaarheid verder uitgewerkt en getoetst.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Jongerenplek om te hangen en gamen geopend op Nieuwegeins buurtplein Nieuws 16 uur geleden
Afbeelding
Nieuwegeinse vader blijft verantwoordelijkheid voor bijna fataal hersenletsel bij zoontje stellig ontkennen, OM eist 5 jaar cel Nieuws 16 uur geleden
Afbeelding
Wim uit Nieuwegein doet met zijn uitvinding 'de tafelkoeler' mee aan SBS6-programma Nieuws 8 jun., 13:22
Afbeelding
Nieuwegeins festival 'Geinbeat' gaat dit jaar door op een nieuwe locatie Nieuws 8 jun., 10:17
Afbeelding
Wordt Nieuwegein host van de Hasbro Spelen? De stad neemt het op tegen vier andere plaatsen Nieuws 8 jun., 09:54
Afbeelding
Inbreker tijgert door huisartsenpraktijk in Nieuwegein en steelt geld uit kluis Nieuws 8 jun., 09:33
Afbeelding
Met zelfgemaakte brug slaan inbrekers toe bij volkstuintjes Nieuwegein: 'Ben er narrig van' MET VIDEO 8 jun., 09:21
Afbeelding
Nieuw eetinitiatief op Nieuwegeins buurtplein moet contact tussen bewoners stimuleren Nieuws 7 jun., 16:05