Afbeelding
Foto: stockfoto (123RF.com)

Nieuwegein wil horecabeleid nieuwe impuls geven

Algemeen 1.590 keer gelezen

NIEUWEGEIN • Nieuwegein wil het horecabeleid evalueren en een nieuwe impuls geven. Dat moet gebeuren in samenspraak met inwoners, ondernemers en volksvertegenwoordigers. Gemeenteraadsleden kregen onlangs - tijdens de Avond voor de Stad - een presentatie te zien over de huidige stand van zaken.

Het huidige Nieuwegeinse horecabeleid dateert uit 1992. In dit beleid wordt de focus gelegd op de binnenstad, Jutphaas en Vreeswijk. Nieuwegein had destijds 18 horecavestigingen. Inmiddels zijn er 109 vestigingen, verdeeld over de hele stad.

Nieuwe horeca
De afgelopen decennia heeft de horeca in Nederland een grote vlucht genomen. Als gevolg van een toegenomen welvaart en meer vrije tijd zijn er zowel in de binnenstad als aan de rand van Nieuwegein - waaronder op bedrijventerreinen - nieuwe vormen van horeca gekomen.

Met de ontwikkeling van het foodcourt op bedrijventerrein Het Klooster komt er binnenkort veel horeca aan de rand van de stad bij. Ook in de wijk Rijnhuizen is nieuwe horeca voorzien. En in het centrum van de stad komt nieuwe horeca in de Doorslagzone.

De horeca is zichzelf voortdurend aan het vernieuwen. Er ontstaan vaak en veel nieuwe concepten. Het laat zich daardoor veel minder goed ‘in hokjes vangen’ dan de detailhandel.

Samen met de stad
In de afgelopen jaren kwamen er bij de gemeente Nieuwegein dan ook steeds vaker vragen naar boven. Een daarvan was of het beleid uit 1992 nog wel actueel genoeg is.

Dat bleek niet het geval. Het college wil daarom samen met de stad - dus inwoners, ondernemers, pandeigenaren en belangenorganisaties - tot actueel horecabeleid voor Nieuwegein komen. Dit wil ze doen tijdens zogenaamde ‘werksessies’.

Leidende thema’s
Het nieuwe horecabeleid moet vooral antwoord geven op een ruimtelijke vraag, namelijk: waar, welke soort horeca en hoeveel? En daarnaast op de vraag hoe om te gaan met blurring (mengvormen van horeca), terrassen, openings- en sluitingstijden, afhalen en bezorgen, dag- avond- en nachthoreca en leefbaarheid en overlast.

Dit zijn thema’s die volgens het college de afgelopen jaren vaak naar voren zijn gekomen in contacten met ondernemers en inwoners. Maar, zo zegt het college, het is ook aan de stad om tijdens de werksessies de leidende thema’s te benoemen. Er kunnen dus nog onderwerpen toegevoegd worden.  

Besluitvorming
Het college wil in november of december van dit jaar een eerste ronde gesprekken starten met de stad. In september 2023 wil ze met een ontwerp voor het nieuwe horecabeleid komen. In oktober of november 2023 moet dit dan door de gemeenteraad worden behandeld.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Park Oudegein waarin binnenkort een evenemententerrein wordt gerealiseerd.
Kogel is door de kerk: raad kiest voor evenementen in park Oudegein Nieuws 18 uur geleden
• Regenboogvlag.
Eerste Regenboogcafé in Nieuwegein: 'Leer jezelf en medemens beter kennen' Nieuws 18 uur geleden
• Landelijke finale van 'Jong Ondernemen' 2024.
Leerlingen Cals College Nieuwegein winnen landelijke finale van ondernemerswedstrijd Nieuws 18 apr, 16:47
• Deel van de wijk Rijnhuizen vanuit de lucht.
Nieuwbouwwijk Rijnhuizen krijgt ontmoetingsplek op plaats waar vroeger kasteel stond Nieuws 18 apr, 15:50
• De Beursfabriek, waar momenteel 200 asielzoekers worden opgevangen.
Nieuwegein gaat asielzoekers 6 maanden langer opvangen in De Beursfabriek Nieuws 18 apr, 15:00
• Op de Jutphasebrug zijn twee auto's op elkaar gebotst.
Botsing tussen twee auto's op Jutphasebrug, één persoon naar ziekenhuis 112 18 apr, 09:02
• De Nieuwegeinse band 'Dutchicana'.
Nieuwegeinse band 'Dutchicana' in finale van 'Battle of the Bands' Nieuws 17 apr, 17:03
• De Oude Sluis in Vreeswijk, waar de wedstrijden roei-touwtrekken en wrikken gaan plaatsvinden.
Primeur in Vreeswijk op Koningsdag: wedstrijden 'roei-touwtrekken' en 'wrikken' Nieuws 17 apr, 16:53