• De gemeenteraadszaal van Nieuwegein.
• De gemeenteraadszaal van Nieuwegein. Foto: Aangeleverd

Nieuwegein streeft naar meer veiligheid en minder criminaliteit

Nieuws 1.241 keer gelezen

NIEUWEGEIN • Nieuwegein streeft naar meer veiligheid en leefbaarheid, met minder criminaliteit. Om dit te bereiken gaan diverse instanties binnen de gemeente samenwerken. Dat gebeurt in een alliantie met de burgemeester als voorzitter. 

De plannen sudderen al langer, drie jaar zelfs, maar de aanwezige raadsleden hielden elkaar - woensdag tijdens de Avond voor de Stad - voor nu toch te gaan doorpakken. 

Problemen
Zij worden daartoe ook aangespoord door de landelijke overheid. Die heeft in Nederland twintig stedelijke gebieden aangewezen waar nogal wat problemen spelen. Ook in Nieuwegein zijn wijken die last hebben van armoede, criminaliteit, laaggeletterdheid en schuldenproblematiek.

De woensdagavond aanwezige ambtenaren Anne Dekker en Marijke Bosma lieten op sheets zien in welke delen van de gemeente dit speelt. Leefbaarheid en veiligheid staan hier onder druk. Het Nationaal Programma van de landelijke overheid is hier ook naar genoemd.

‘Risico op drugscriminaliteit’
Na de zomer besluit de gemeenteraad welke partijen nodig zijn voor de alliantie. Dat zal gaan om woningcorporaties, politie en welzijn, college van burgemeester en wethouders, gemeenteraad en ambtenaren. Dan moet ook bepaald worden hoeveel geld er nodig is voor de aanpak.

Er komt een wijkaanpak met prestatieafspraken met diverse organisaties. Dekker hield haar gehoor voor dat het in Nieuwegein niet overal goed gaat. Twee wijken springen er kennelijk uit: Jutphaas en Merwestein. Daar signaleert de Nieuwegeinse ambtenarij ‘een risico op drugscriminaliteit’. Dat werd niet nader toegelicht.

Burgemeester Backhuijs wil niet stigmatiseren. ,,Wel wil ik het probleem signaleren. Het is een gemêleerd beeld. Velen zullen zeggen: het valt wel mee. Maar als je er iets dieper in duikt is er wel wat aan de hand.’’ 

Anne Dekker formuleerde een aantal ambities en doelstellingen. Zoals het werken aan meer leefbare en daadkrachtige wijken. Grenzen stellen voor jongeren zodat ze niet terechtkomen in de (drugs-)criminaliteit. En als derde: investeren in bestaanszekerheid en schuldenvrij maken.

Lange adem
Dit traject is er een van de lange adem. De uitvoering ervan gaat vijftien jaar duren. Raadslid Kupers (VVD) vroeg zich af waar het repressietraject is als het misgaat. Moeten dan niet gewoon politie en justitie haar werk doen? In de alliantie zal moeten blijken hoeveel extra middelen en mensen de politie ter beschikking krijgt.

De begroting van de nieuwe aanpak is een heet hangijzer voor Feenstra (GroenLinks). ,,Stel dat de begroting uit de hand loopt, wie gaat dat dan bijpassen,’’ vroeg ze zich af. 

Derksen antwoordde dat met de alliantie afspraken gemaakt worden over geld en mensen. Waarop Feenstra opmerkte ervoor te willen waken dat de gemeente wordt gezien als de partij met een zak geld.

Kupers (VVD) vatte de beraadslagingen samen met: ,,Laten we actie ondernemen, laten we aan de slag gaan. We zijn hier al drie jaar mee bezig.’’ 

Tijdstip
Dat het de gemeente ernst is, bleek wel uit het tijdstip van de vergadering. Voorzitter Backhuijs erkende dat de avond voor Koningsdag merkwaardig gekozen was, maar dat het onderwerp behandeld moest worden terwijl iedereen de agenda vol heeft staan. Wordt vervolgd dus.

Jurgen van Dijk

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Een kaart uit de 17e eeuw met de kastelen Nes (Rijnestein) en Gendt (Rijnenburg).
Nieuw boek onthult geschiedenis van de Nedereindsebuurt Nieuwegein Nieuws 17 mei, 16:49
• Nieuwegein Diamonds.
Internationaal softbaltoernooi bij Nieuwegein Diamonds Nieuws 17 mei, 15:57
• Foto ter illustratie.
Burgemeester Nieuwegein over zwerfafval: 'Geen 1000 euro boete voor boterhamzakje, maar educatie' Nieuws 17 mei, 14:30
• Fête Magnifique van Circus Snor.
Circus Snor komt naar Nieuwegein met 'onvergetelijke circuservaring' Nieuws 17 mei, 12:31
• Place du Tetre in Parijs.
Proef de Franse cultuur tijdens Vive la France in Fort Jutphaas Nieuws 17 mei, 12:27
• Wheels4Freedom.
Sponsorrit Motorclub Nieuwegein: opbrengst naar Wheels4freedom Nieuws 17 mei, 12:11
• Creatieve oplossing om het hoofd droog te houden tijdens de Avondvierdaagse in Nieuwegein (2024).
Poncho's, paraplu's en pret: dit was de Avondvierdaagse in Nieuwegein FOTOREPORTAGE VIDEO 17 mei, 10:22
• Kraan takelt auto uit hek op de Zuiderstedeweg.
Ongeval op Zuiderstedeweg: auto rijdt door hek 112 17 mei, 09:19