• Het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein.
• Het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein. Foto: Geeske Stoker-Dijkman

St. Antonius gaat spoedzorg voor kinderen verplaatsen van Nieuwegein naar Utrecht

Nieuws 660 keer gelezen

NIEUWEGEIN • Het St. Antonius Ziekenhuis gaat de klinische en acute kindergeneeskunde op 19 juni verplaatsen van Nieuwegein naar Utrecht. Dat meldt het ziekenhuis in een brief aan de gemeente Nieuwegein.

Vanaf 19 juni is spoedzorg aan kinderen dus niet meer mogelijk op de locatie in Nieuwegein. Wel blijft er voor poliklinische afspraken een kinderpoli beschikbaar op alle locaties in de regio, dus ook in Nieuwegein. 

Personeelstekort

Volgens het ziekenhuis liggen er meerdere overwegingen ten grondslag aan het besluit tot de verplaatsing. Zo wil het St. Antonius de moeder- en kindzorg concentreren in Utrecht.

Op 19 juni wordt de aanbouw bij de locatie Utrecht in gebruik genomen, waarin zowel de geboortezorg als de klinische kindergeneeskunde geconcentreerd zullen zijn. “Daarmee ontstaat een groot zorgcentrum, waarbij het gezin centraal staat”, meldt het St. Antonius. 

Volgens het ziekenhuis kan niet alle zorg meer op alle locaties plaatsvinden. Dit in verband met de aanschaf van dure apparatuur, kwaliteitseisen op het gebied van aantallen behandelingen en bovenal beschikbaar opgeleid personeel.

Alles op één plek

De verschuiving van de klinische kindergeneeskunde van Nieuwegein naar Utrecht heeft ook effect op de spoedzorg voor kinderen. Volgens het St. Antonius laat het aantal kinderen met een acute zorgvraag de afgelopen jaren een stijgende lijn zien, en is de verwachting dat deze groei de komende jaren voortzet. 

De huidige capaciteit van de poli en acute kinderkamer(s) in Nieuwegein is volgens het ziekenhuis echter niet toereikend om dit goed op te kunnen vangen. “Kinderen zorgverleners, kennis, ervaring en apparatuur zijn nu verspreid over 3 plaatsen op 2 locaties. Dat is geen ideale situatie voor de beste spoedzorg voor kinderen.”

Daarom brengt het St. Antonius alles samen op één plek, op een speciale spoedeisende hulp voor kinderen in Utrecht.

Langer reizen

Voor poliklinische afspraken voor kinderen tot 18 jaar, blijf je dus terecht kunnen op de locaties in Nieuwegein, Utrecht en Woerden. Mensen in Nieuwegein en in de brede omgeving rondom de stad moeten straks wel wat langer reizen voor een bezoek aan de kinderafdeling op de spoedeisende hulp voor kinderen.

Volgens het St. Antonius was de afdeling (acute) kindergeneeskunde niet ‘gevoelig’ voor de zogenaamde 45 minuten-norm. Dat betekent dat er door verplaatsing van deze afdeling niet méér mensen zijn die niet binnen deze norm op een afdeling voor acute kindzorg kunnen komen.

Verder wil het ziekenhuis benadrukken dat kinderen die zich in een noodsituatie bevinden, nog altijd op de spoedeisende hulp in Nieuwegein opgevangen kunnen worden.

Vanaf 2035 alle zorg naar Utrecht

De verhuizing van de klinische- en acute kindergeneeskunde staat los van de toekomstige verhuizing van het ziekenhuis in Nieuwegein naar Utrecht. “Dit is onderdeel van eerdere planvorming”, aldus het St. Antonius. 

Pas rond het jaar 2035 concentreert het St. Antonius andere ziekenhuisfuncties in Utrecht. Tot die tijd blijft de huidige zorg verdeeld over beide ziekenhuislocaties.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• In de dierenweide in Galecop zijn woensdagochtend opnieuw dieren geplaatst.
Schapen en geiten terug in 2 Nieuwegeinse dierenweides: 'Geen brood en geen snoep' MET VIDEO 11 uur geleden
• Afbeelding ter illustratie.
Let op: weekendafsluiting vanwege onderhoud A27 Utrecht richting Almere Nieuws 12 uur geleden
• Waterraad De Stichtse Rijnlanden 2023-2024.
Stichtse Rijnlanden zoekt jongeren om mee te denken over waterschap Nieuws 14 mei, 17:16
Het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein.
Tbs-advies voor verwarde vrouw na fataal incident huisartsenpost Nieuwegein Nieuws 14 mei, 15:54
• Prijsuitreiking WK sjoelen.
Bert van Stein van Sjoelclub Nieuwegein derde op WK Sjoelen Sport 14 mei, 14:32
• Schrijver Frank Geerds met zijn nieuwe boek 'Mesija'.
Nieuwegeiner schrijft ingrijpend boek: deel van opbrengst naar Ronald McDonald Huis Nieuws 14 mei, 14:12
• Bibliotheek De Tweede Verdieping.
Hoofdvestiging bibliotheek Nieuwegein sluit twee weken Nieuws 14 mei, 12:18
• Eigenaren Piet van der Wildt en Marcel Wammes bij de galerie in Montfoort.
Expositie Zomerprikkels met Nieuwegeinse kunstenaars Nieuws 14 mei, 12:13