Het huidige gezondheidscentrum aan de Mondriaanlaan in Nieuwegein.
Het huidige gezondheidscentrum aan de Mondriaanlaan in Nieuwegein. Foto: Google Street View

Gemeente Nieuwegein gaat hospice en logeerhuis realiseren om mantelzorgers te ontlasten

Algemeen

NIEUWEGEIN • De gemeente Nieuwegein gaat het gezondheidscentrum inclusief gronden aan de Mondriaanlaan 3-7 kopen voor 1,25 miljoen euro. Het doel is om daar een hospice en logeerhuis te realiseren en zo mantelzorgers te ontlasten. De Nieuwegeinse gemeenteraad stemde donderdag unaniem in met het voorstel voor de aankoop. 

Alle partijen waren te spreken over plan. “Met het plan voor een hospice en een logeerhuis, worden niet alleen de ambities van Stichting Proxima vervuld, maar ook de ambitie van de gemeente om onze mantelzorgers te helpen door tijdelijke respijtzorg te bieden in een fijne, huiselijke omgeving”, zei Sander Feenstra van de VSP. 

Mogelijke uitbreiding
Helen Adriani (CDA) was ook te spreken over het plan, maar vroeg zich af of de capaciteit van het toekomstige logeerhuis wel groot genoeg is. “Met bijna 5.000 mantelzorgers in Nieuwegein die zware en intensieve ondersteuning bieden - en overbelast zijn - vragen we ons af of de ambitie voor vier plekken wel groot genoeg is”, zei ze.

Het CDA verzocht het college daarom middels een motie bij de bouwvoorbereidingen van het nieuwe hospice en logeerhuis rekening te houden met mogelijke uitbreiding in de toekomst. De motie werd unaniem aanvaard door de gemeenteraad. 

Stichting Proxima
Het huidige gezondheidscentrum, inclusief gronden aan de Mondriaanlaan 3-7 staat op dit moment te koop. De huidige eigenaren, diverse huisartsen en zorgverleners, gaan binnenkort verhuizen naar het nieuwe Gezondheidshuis de Componist en willen daarom hun bestaande locatie verkopen.

De gemeente is al sinds 2017 in gesprek met partners in de stad (Zorgspectrum Proxima en Steunpunt Mantelzorg) om een logeerhuis op te zetten. Ook heeft Proxima aangegeven de capaciteit van het bestaande hospice uit te willen breiden van vier naar zes bedden. Dit is op de bestaande locatie niet mogelijk. De gemeente wil graag ruimte creëren voor een logeerhuis met vier plekken. 

1,25 miljoen euro
Dat gaat er nu dus komen. De gemeente heeft een bod van 1,25 miljoen euro uitgebracht voor de aankoop van de locatie aan de Mondriaanlaan. Dit is de vraagprijs voor deze locatie. Ondanks dat er meerdere hogere biedingen zijn uitgebracht, is de koop aan de gemeente Nieuwegein gegund. De koopovereenkomst werd getekend onder voorwaarde van goedkeuring van de financiering door de gemeenteraad.