Afbeelding
Foto: stockfoto (123RF.com)

Nieuwegeinse buurt Gebouwendriften moet in 2032 volledig van het gas af zijn

Algemeen

NIEUWEGEIN • De Gebouwendriften in de wijk Batau-Zuid is de eerste buurt waar de gemeente Nieuwegein samen met bewoners en andere betrokkenen een plan voor een aardgasvrije buurt maakt. De ontwikkeling van de eerste aardgasvrije buurt is daarmee officieel uit de startblokken. In 2032 moet de Gebouwendriften volledig aardgasvrij zijn. 

In Nieuwegein maken de meeste mensen gebruik van aardgas om hun huis te verwarmen en te koken. Dat gaat echter veranderen. In de komende 20 jaar komt er in de stad een andere warmtevoorziening waarbij uiteindelijk geen aardgas meer wordt gebruikt. 

Lees ook: “College presenteert plan voor duurzame warmte aan gemeenteraad”

Samen met bewoners
De gemeente wil samen met bewoners de beste manier ontwikkelen om aardgasvrije warmtevoorzieningen in de woningen te realiseren. Dit doet de gemeente onder meer door in gesprek te gaan met buurtbewoners en andere belanghebbenden.

Soms vinden deze gesprekken per wijk plaats, soms per gebeid of buurt waarin met alle inwoners een plan wordt opgesteld. De Gebouwendriften is de eerste buurt waar de gemeente samen met inwoners, Jutphaas Wonen en andere betrokkenen aan de slag gaat.

‘Wijkuitvoeringsplan’
Op deze manier verwacht de gemeente om tot het beste plan voor de buurt te komen. Deze wordt vervolgens vastgesteld in een zogenaamd ‘wijkuitvoeringsplan’.

De verwachting is dat het wijkuitvoeringsplan voor de Gebouwendriften in 2024 klaar is.

Lees ook: “De buurt Gebouwendriften in Nieuwegein wordt aardgasvrij: ‘Dat hoort bij deze tijd’”