• Directievoorzitter van Woonin, Henk Peter Kip.
• Directievoorzitter van Woonin, Henk Peter Kip. Foto: RTV Utrecht / Annemarie de Wit

Dit is waarom mega-renovatie Nijpelsplantsoen in Nieuwegein zo’n 100 miljoen euro kost: ‘Ingrijpendste woningproject ooit’

Algemeen 1.456 keer gelezen

NIEUWEGEIN • Als de woningcorporatie bij élk project zo’n smak geld uit zou geven, dan houdt het snel op. Toch tast Woonin diep in de buidel voor de mega-renovatie van een flatcomplex in Nieuwegein, schrijft RTV Utrecht. Geschat prijskaartje voor dit ‘project Nijpelsplantsoen’? 100 miljoen euro. In gesprek met de directievoorzitter over Woonins ingrijpendste woonproject ooit. “Een oplapbeurtje is niet genoeg.”

Aan de rand van het centrum van Nieuwegein staan de verouderde flats. De duizenden stutpalen die de galerijen overeind moeten houden, verraden dat hier iets moet gebeuren. Na jarenlange discussies was vorig jaar dan eindelijk de kogel door de kerk: drie flats worden grondig gerenoveerd, een vierde gaat tegen de vlakte én er komt nieuwbouw, allemaal in die ene straat.

‘Gigantische klus’
Een gigantische klus, als je het de directievoorzitter vraagt. Zo moeten de gevels en galerijen van de flats die blijven staan compleet worden vervangen. Iets wat de opgave meteen duur maakt: het ‘groot onderhoud’ van deze appartementen kost minstens 150.000 euro per woning. “We stoppen heel veel geld in deze woningen”, beaamt directievoorzitter Henk Peter Kip.

“Niet voor niks vonden wij het eerst logisch om álles te slopen en nieuw te bouwen. Er gaat zo veel geld zitten in die renovatie, dat je je afvraagt: wat zitten we hier te doen? Is dit wel verantwoord?” Ja, vindt Kip nu. Hoewel het Nijpelsplantsoen kampt met een matig imago, wonen de huidige bewoners er namelijk met veel plezier.

Kip legt uit: “Er is iets merkwaardigs aan de hand. Er zijn veiligheidsincidenten, de politie komt regelmatig even kijken. Ik maak me zorgen over het imago, dat beneden gemiddeld is. Tegelijkertijd geven bewoners dus aan dat ze hier graag wonen.” Bewoners en de woningcorporatie stonden dan ook lijnrecht tegenover elkaar toen het woord ‘sloop’ voor het eerst viel.

Jarenlange gesprekken met bewoners, de gemeente en Woonin resulteerden in een compromis, zoals Kip het omschrijft. Het merendeel van de bewoners kan in z’n eigen huis blijven, terwijl Woonin de gewenste nieuwbouw krijgt. Er komt een mix met middelhoge huur (goed voor de leefbaarheid, weet Kip) en er komen méér woningen (geen overbodige luxe in een stad met de langste wachtlijsten).

Of de neuzen nu dan wel dezelfde kant op staan? Nee, maar dat is ook niet haalbaar, zegt Kip. “We proberen zo veel mogelijk mensen aan boord te krijgen, maar zeker als het om sloop-nieuwbouw gaat, heb ik nog nooit meegemaakt dat iedereen het ermee eens is. Er zijn altijd mensen die zeggen: ik raak m’n huis kwijt waar ik al dertig jaar woon en dat is verschrikkelijk.” 

Veel vragen bij bewoners
Wat ook meespeelt, is dat bewoners nog altijd met veel vragen zitten. “Wat gaat er nu precies gebeuren? Het blijft zó lang onduidelijk”, klinkt het meermaals tijdens een belletje met iemand van de bewonerscommissie. Vooral de bewoners van de flat die gesloopt wordt, willen maar al te graag weten wat voor huis ze straks terugkrijgen. Is dat net zo groot? Niet altijd, weten ze.

Wanneer de antwoorden komen? Dat antwoord blijft uit. Kip: “Heel veel vragen die bewoners hebben, kunnen we nu nog niet beantwoorden. Als mensen vragen: wanneer is mijn woning aan de beurt? Dan is dat een hele logische vraag, maar dat kunnen we nu gewoon nog niet zeggen. Eén ding weet ik zeker: ze weten het straks ruim van tevoren.”


Deze flat gaat tegen de vlakte om plaats te maken voor nieuwbouw. - Foto: RTV Utrecht / Annemarie de Wit

Waarom het allemaal zo lang vaag blijft? Dat heeft weer te maken met de omvang van het project. Heb je eenmaal besloten dat de gevels moeten worden vervangen, moet een stel knappe koppen nog bedenken hoe. “Ga ik het zo aanpakken - of zo?”, vraagt Kip, terwijl hij met zijn handen horizontale en verticale bewegingen maakt. “Daar zit een hele wereld achter.” 

Negenhonderd bewoners tijdelijk hun huis uit
Woonteams buigen zich ondertussen over een ander vraagstuk: negenhonderd bewoners moeten tijdelijk ergens anders wonen als hun huis wordt aangepakt. Daarvoor richt Woonin logeerwoningen in, als een soort vakantiehuis. Kip: “Je pakt je boeltje bij elkaar, kleren enzo, en dan verblijf je daar meestal een aantal weken. Daarna wordt het schoongemaakt en komt de volgende erin.”

Verhuiskosten, renovatiekosten, kosten voor de nieuwbouw, personeel, artist impressions, misschien wel nieuwe deurbellen… Het rijtje is nog veel langer en leidt dus tot een rekening van pak ‘m beet 100 miljoen euro. “Het is een enorm bedrag,” zegt Kip erover, “maar als het goed is, kunnen we met de woningen straks weer een generatie vooruit.” 

Hij is ervan overtuigd dat de investering de moeite waard is. “Ik denk dat het een stukje Nieuwegein wordt waar mensen graag willen wonen en naartoe verhuizen omdat ze zeggen: het is mooi, veilig, gemengd.” Kijkend naar de stutpalen, besluit hij: “Niets doen is gewoon geen optie. En alleen een simpel oplapbeurtje is niet genoeg.”

Het is nu wachten op een investeringsbesluit als blijkt dat Woonin het bedrag op tafel kan leggen én de Raad van Commissarissen instemt met de miljoenenuitgave. De planning is dat in de tweede helft van volgend jaar dan het groot onderhoud start. In 2026 moet de nieuwbouw klaar zijn. Sommige bewoners zullen volgens Henk Peter Kip nog jaren tegen de stutpalen aankijken.

Bron: RTV Utrecht, Annemarie de Wit

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• JSV verloor afgelopen zaterdag thuis van DSVU.
Dramatisch verlies voor JSV tegen DVSU: 2-3 Sport gisteren
• Foto ter illustratie.
In Nieuwegein grootste kans op schuurinbraak van alle gemeenten in Utrecht Nieuws gisteren
• Fiets-rommelroute in Batau-Noord, 2023.
'Fiets-rommelroute' in Nieuwegein hoopt op meer aanmeldingen: 'Trommel je buren op' Nieuws 8 mei, 12:02
• De motor raakte flink beschadigd.
Motorrijder vliegt uit de bocht en eindigt in sloot op Groenendael in Nieuwegein 112 8 mei, 10:06
• Open dag Atelier de Loods met Jut & Zo
Maak kennis met Jut & Zo tijdens open dag Atelier De Loods Nieuws 7 mei, 14:29
• Jill Holterman.
Topatlete Jill Holterman bij start Marathon Science Park Sport 7 mei, 13:06
• Mensen ontmoeten elkaar tijdens de vrijheidsmaaltijd in theater DE KOM.
Vrijheidsmaaltijd in DE KOM: 'Vrijheid is veilig leven, zonder moord of prikkeldraad' Nieuws 7 mei, 10:50
• Stadion Galgenwaard van FC Utrecht.
Docu over aanpak antisemitische spreekkoren FC Utrecht Nieuws 7 mei, 10:23