Het middeleeuwse zwaard, dat vorig jaar is gevonden op bedrijventerrein
het Klooster, is tentoongesteld op de tweede verdieping in het Stadshuis.
Het middeleeuwse zwaard, dat vorig jaar is gevonden op bedrijventerrein het Klooster, is tentoongesteld op de tweede verdieping in het Stadshuis. Foto: Jan Buteijn

Middeleeuws zwaard tentoongesteld op tweede verdieping Stadshuis

Algemeen 227 keer gelezen

NIEUWEGEIN • Het middeleeuwse zwaard - dat vorig jaar is gevonden op bedrijventerrein het Klooster - is tentoongesteld op de tweede verdieping in het Stadshuis. Iedereen kan het t/m 10 december komen bekijken tijdens de openingsuren van de bibliotheek.

Wethouders John van Engelen (erfgoed) en Ellie Eggengoor (Economische Zaken) hebben het ridderzwaard van 118 cm lengte onthuld. Het gaat om een bijzondere vondst, die tussen 1040 en 1260 is gemaakt. Van dit type zwaard zijn tot nog toe zeventien exemplaren gevonden. Dit zwaard is het best bewaard gebleven en kon daarom gedateerd worden.

Kruisvaarders
Het zwaard is gevonden met het oorspronkelijke beukenhouten handvat en delen van de beukenhouten met kalfsleer-beklede schede. Ook is de naam van de maker leesbaar: + GICELIN ME FECIT + (‘Gicelin heeft mij gemaakt’).

Er zijn meer zwaarden van hem bekend, maar geen van alle zo goed bewaard als die van Nieuwegein. Op de keerzijde staat ook een inscriptie, net als op de andere kant geflankeerd door twee kruisvaarders kruizen: + IN NOMINE DOMINI + (‘ in naam van de heer’).

Gebruikssporen
Een tot de verbeelding sprekend detail is dat het zwaard gebruikssporen vertoont. Het is tijdens een gevecht beschadigd, zo blijkt uit een diepe impactdeuk op de kling.

Hiervoor moet aanzienlijke kracht zijn gebruikt. Ook zijn krassen op de zijkant zichtbaar. Het feit dat de deuk niet is weggeslepen, kan betekenen dat het is toegebracht vlak voordat het zwaard terecht kwam in het meer, dat er in de Middeleeuwen was op de vindplaats.

Lezing
Op donderdagavond 28 oktober geeft archeologe Roosje de Leeuwe van Raap een lezing over het zwaard op de Tweede Verdieping. De avond is georganiseerd door de bibliotheek in samenwerking met de Historische Kring Nieuwegein. De lezing is gratis. Aanmelden kan via www.detweedeverdieping.nu.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Autobrand op A2 tussen knooppunt Ouderijn en Nieuwegein met korte video 1 okt., 19:03
Afbeelding
Donij van Doorn zingt in de Partner Nieuws 1 okt., 16:37
Afbeelding
Recreatieve Activering-coördinator Sarah Hockers: 'Echt in elke wijk zijn er leuke dagactiviteiten' Nieuws 30 sep., 12:00
Afbeelding
Bouwgein krijgt geld van school voor buitenspeelkeuken Nieuws 30 sep., 10:18
Afbeelding
Twee geparkeerde auto's compleet uitgebrand 112 30 sep., 08:43
Afbeelding
Dodelijk ongeval bij City Plaza, verdachte aangehouden UPDATE 29 sep., 14:27
Afbeelding
UMC Utrecht en NU'91 geschokt na schietpartij Erasmus MC Nieuws 29 sep., 12:56
Afbeelding
Schaapskudde Nieuwegein getroffen door Blauwtong: ''Eentje vond ik dood aan in de weide'' Nieuws 29 sep., 10:25