Anne (links) en Amel (rechts).
Anne (links) en Amel (rechts). Foto: RTV Utrecht / Anne-Marie Verhagen

Gaat Girls Day meiden als Amel en Anne (12) warm maken voor techniek?

Algemeen 305 keer gelezen

NIEUWEGEIN • Het was gisteren Girls Day, meiden uit het hele land bezochten technische bedrijven, zo schrijft RTV Utrecht. Wie weet worden ze zo enthousiast van een toekomst in de techniek. “Soms denk je weleens, is dit nog steeds nodig? Maar ja. Het is nog steeds relevant.”

Ingrid van de Cruijs is bouwfysisch en akoestisch adviseur bij LBP|SIGHT in Nieuwegein. Vandaag haalt ze alles uit de kast om een groep meiden van RSG Broklede te enthousiasmeren voor haar vakgebied. Dat lukt aardig. “Ik had echt niet verwacht dat je het door een houten deur beter kan horen dan eenzijdig glas”, zegt de 12-jarige Amel verrast, terwijl ze met een meetapparaat op en neer loopt om het lawaai te testen dat uit een kamer in het gebouw komt. 

Akoestiek, dat is nu juist een thema dat deze dames aanspreekt. Ze bezoeken af en toe al een concert en staan over een paar jaar in discotheken naast harde boxen. Zulke zalen moeten perfect afgestemd zijn qua geluid. Hoe dat werkt, met decibellen en hertz, horen ze vandaag. “Echt interessant”, zegt Amel die samen met Anne een team vormt. Als de workshopleider het volume in de kamer omhoog draait, horen de dames het al gauw dreunen op de gang. “Wow ik schrok me helemaal dood”, lachen de twee. 

Vrouwen in de techniek
14 procent van de technische professionals in Nederland is vrouw. Bij het bedrijf waar de scholieren van RSG Broklede op bezoek zijn, is 30 procent van de werknemers vrouwelijk. Dat aantal wil het ingenieursbureau opschroeven naar de helft. “Het is goed voor de meiden om te zien wat je in de toekomst kan doen met techniek. Dat er veel meer vrouwen zijn die erin werken en dat er heel veel mogelijkheden in zijn”, zegt Ingrid van de Cruijs. “Het is leuk om over je vakgebied te vertellen en zeker aan meiden. Ik heb ook in die fase gezeten, dat je met techniek bezig bent maar nog geen idee hebt wat je ermee gaat doen.”  

Amel en Anne zitten allebei in hun eerste jaar op RSG Broklede, een scholengemeenschap voor havo, havo-vwo, vwo, tweetalig vwo en tweetalig havo in Breukelen. Ze zijn allebei 12 en weten eigenlijk nog niet wat ze later willen worden. Amel wil vooral veel reizen en Anne ziet wel wat in biologie en wiskunde. Een technische toekomst sluiten ze niet uit. “Het zou wel leuk zijn als vrouwen ook meer technische dingen doen. Nu doen bijna alleen mannen het”, zegt Anne. 

Of Girls Day de doorslaggevende factor wordt, is moeilijk te meten, zegt een woordvoerder van VHTO, het landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek. De dag wordt al 15 jaar georganiseerd door de organisatie en er doen zo’n 200 bedrijven en 6500 meiden mee deze editie. “Het liefst zouden we een stickertje plakken op elke deelnemer en ze volgen tot ze een beroepskeuze maken”, zegt de woordvoerder lachend. Exacte cijfers kan ze dus niet geven. Maar goed voorbeeld doet goed volgen, dus alle beetjes helpen. 

De dames gaan hoe dan ook een stuk wijzer naar huis dan ze gekomen waren. “Het was rond de 105 en als je 2 meter van die box waar het geluid af kwam stond, dan had je al 6 decibel verschil”, glundert Amel.

Bron: RTV Utrecht, Anne-Marie Verhagen

Julia Koster

Redactiecoördinator Het Kontakt-De Molenkruier

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• JSV verloor afgelopen zaterdag thuis van DSVU.
Dramatisch verlies voor JSV tegen DVSU: 2-3 Sport 22 uur geleden
• Foto ter illustratie.
In Nieuwegein grootste kans op schuurinbraak van alle gemeenten in Utrecht Nieuws 22 uur geleden
• Fiets-rommelroute in Batau-Noord, 2023.
'Fiets-rommelroute' in Nieuwegein hoopt op meer aanmeldingen: 'Trommel je buren op' Nieuws gisteren
• De motor raakte flink beschadigd.
Motorrijder vliegt uit de bocht en eindigt in sloot op Groenendael in Nieuwegein 112 8 mei, 10:06
• Open dag Atelier de Loods met Jut & Zo
Maak kennis met Jut & Zo tijdens open dag Atelier De Loods Nieuws 7 mei, 14:29
• Jill Holterman.
Topatlete Jill Holterman bij start Marathon Science Park Sport 7 mei, 13:06
• Mensen ontmoeten elkaar tijdens de vrijheidsmaaltijd in theater DE KOM.
Vrijheidsmaaltijd in DE KOM: 'Vrijheid is veilig leven, zonder moord of prikkeldraad' Nieuws 7 mei, 10:50
• Stadion Galgenwaard van FC Utrecht.
Docu over aanpak antisemitische spreekkoren FC Utrecht Nieuws 7 mei, 10:23