• De twee studenten die op de plek van het vroegere Nazareth Klooster een kunstwerk maken.
• De twee studenten die op de plek van het vroegere Nazareth Klooster een kunstwerk maken. Foto: Jos Caarls

In Park Oudegein stond 600 jaar geleden een klooster, nu komt op die plek een kunstwerk

Algemeen 1.086 keer gelezen

NIEUWEGEIN • 600 jaar geleden werd in het huidige Park Oudegein het Nazareth Klooster gesticht, met alle perikelen die daarbij kwamen kijken. Om deze historische gebeurtenis een plek te geven in de Nieuwegeinse canon, slaan diverse Nieuwegeinse partijen hun handen ineen. 

Het Nazareth Klooster werd gesticht door drie nonnen in 1423. Zij waren uit Almkerk gevlucht na de St. Elisabethsvloed van 1421. Na een onstuimig bestaan werd het klooster in 1565 op last van Paus Pius IV gesloten. De laatste nonnen hebben in 1572 het klooster verlaten, waarna het in verval is geraakt.

Kunstwerk
In samenwerking met de Historische Kring in Nieuwegein zijn Puck Dekker en Sam Jennen, twee derdejaars studenten van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, op 1 maart begonnen met het vervaardigen van een kunstwerk in het vogelbroedbos van park Oudegein.

Het wordt het silhouet van de ruïne van het Nazareth Klooster, dat precies op die plek werd gebouwd. De ruïne komt langs het fietspad dat van de parkeerplaats naast Jack’s Grillhouse loopt naar de Coopertestbaan. 

Wilgentakken
Het kunstwerk wordt gemaakt van wilgentakken, die bij het knotten in Nieuwegein zijn verzameld. Zo heeft het werk een duurzame herkomst, een historische betekenis en het zal ook een verbintenis aangaan met het vogelbroedbos. 

Het weven van wilgentakken is in de omgeving van Nieuwegein een typerend oud gebruik wat past bij de geschiedenis van het klooster. Eind april is het kunstwerk klaar.  

Einduitvoering van ‘De Talentenklas’
Op 10 mei 2023 vindt er een bijzondere editie plaats van de einduitvoering van ‘De Talentenklas’ van het kunstencentrum van DE KOM. In ‘De Talentenklas’ krijgen leerlingen van verschillende disciplines extra verdieping binnen hun eigen vakgebied.

Hun krachten worden dit jaar gebundeld in de einduitvoering ‘NON - Nieuwegein Ontdekt Nazareth’, die verhaalt over diverse gebeurtenissen die plaats hebben gevonden in het Nazareth Klooster. 

Anne Terwisscha schreef het script en Carin Sleurink vervaardigt het decor. De Historische Kring Nieuwegein zal voorafgaand aan ‘NON’ een inleiding geven.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Succesvol Sinterklaasfeest voor kinderen onder armoedegrens Nieuws 4 dec., 14:21
Afbeelding
Happy Italy Nieuwegein trakteert: 2e pizza gratis ADVERTORIAL 4 dec., 13:46
Afbeelding
Sinterklaasfeest bij de Rijnruiters Nieuwegein Nieuws 4 dec., 11:55
Afbeelding
Harde nederlaag voor SV Parkhout tegen GRC'14 Sport 4 dec., 10:20
Afbeelding
Nieuwegein Diamonds mag EK softbal 2024 organiseren Nieuws 3 dec., 14:53
Afbeelding
GL en PvdA Nieuwegein organiseren mars voor solidariteit Nieuws 1 dec., 12:28
Afbeelding
St. Antonius Ziekenhuis zet zich in bij campagne tegen vapen Nieuws 1 dec., 09:54
Afbeelding
Gemeenteraad bespreekt voorstel voor inrichting Persil-terrein Nieuws 1 dec., 09:33