<p>Ben Zwezerijnen ontving vanochtend de Anna van Rijn-penning uit handen van burgemeester Frans Backhuijs. </p>

Ben Zwezerijnen ontving vanochtend de Anna van Rijn-penning uit handen van burgemeester Frans Backhuijs.

(Foto: Kees van der Meer)

Anna van Rijn-penning voor Ben Zwezerijnen

  •   keer gelezen

NIEUWEGEIN • De Nieuwegeiner Ben Zwezerijnen ontving vanochtend de Anna van Rijn-penning uit handen van burgemeester Frans Backhuijs. De heer Zwezerijnen werd verrast met de penning tijdens de opening van de Nationale Sportweek bij zijn eigen sportcentrum, De Voltreffer. 


‘Wat een verrassing, ik ben er ontzettend blij mee’, was zijn reactie. Ben Zwezerijnen heeft veel betekend voor de ontwikkeling van boksen in Nederland. Hij heeft veel jonge mensen begeleid en gebruikte boksen als middel om hen weerbaarder te maken.

Oprichter boksschool

Als oprichter van boksschool De Voltreffer in 1961 heeft hij een belangrijke rol gehad in het verenigingsleven. Hij heeft als actief bokser (tweevoudig Nederlands kampioen), als trainer én organisator van mooie boksevenementen een belangrijke rol vervuld.

Daarnaast heeft hij eind jaren ‘70 De Voltreffer belangeloos beschikbaar gesteld voor centrale trainingen van de Nederlandse boksselectie. En vanaf ongeveer 1980 werd hij ook bondstrainer. 

Maatschappelijk betrokken

In deze hoedanigheid heeft de heer Zwezerijnen veel Nederlandse topboksers onderdak geboden bijvoorbeeld trainingskampen. En nu nog na zijn pensioen is de heer Zwezerijnen actief in de bokswereld. 

Kortom, de heer Zwezerijnen is een maatschappelijk betrokken en zeer actieve Nieuwegeiner. De gemeente is trots op de heer Zwezerijnen en feliciteert hem van harte met deze onderscheiding.

Anna van Rijn-penning

De Anna van Rijn-penning wordt uitgereikt aan hen, die zich belangeloos op buitengewone wijze, geruime tijd hebben ingezet voor stad en samenleving Nieuwegein, op algemeen, kerkelijk-, cultureel-, sociaal-, maatschappelijk of sportief gebied.

Het is een ronde penning met een middellijn van 50 millimeter en uitgevoerd in verzilverd geoxideerd messing. De voorzijde vertoont het wapen van de gemeente met de randschrift “NIEUWEGEIN”. De keerzijde vertoont een afbeelding van het kasteel Rijnhuizen met de woorden: “ANNA VAN RIJN / (1510-1607) / INZET VOOR STAD EN SAMENLEVENING”.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten