Het Prins Hendrik Internaat aan de Industrieweg in Nieuwegein.
Het Prins Hendrik Internaat aan de Industrieweg in Nieuwegein. Foto: Google Street View

Kinderen op Nieuwegeins schippersinternaat moeten plaatsmaken voor Oekraïense vluchtelingen

Algemeen 1.472 keer gelezen

NIEUWEGEIN • De schipperskinderen en de kinderopvang op het Prins Hendrik Internaat aan de Industrieweg moeten volgend jaar plaatsmaken voor Oekraïense vluchtelingen. Dat blijkt uit een brief van het college aan de Nieuwegeinse raad. Er komt voor de kinderen een tijdelijke huisvesting op het terrein van het gebouw.  

In september werd al bekend dat het schippersinternaat aan de Industrieweg een opvanglocatie zou worden voor ongeveer 130 Oekraïense vluchtelingen. Zij verblijven momenteel in opvanglocaties aan de Luifelstede en de Rembrandthage.

Aangezien deze locaties vanwege bouwplannen dichtgaan, moeten de vluchtelingen binnenkort verhuizen. 

Eigen leefruimte
Die verhuizing naar het schippersinternaat zal in twee fases plaatsvinden. Begin januari 2023 verhuizen ongeveer 90 Oekraïners vanuit de Luifelstede naar het gebouw. Zij verhuizen naar dat deel van het pand dat nu leegstaat.

“Voordat zij komen, wordt het gebouw in twee aparte delen gesplitst”, meldt het college. “Zo onstaat een volledig afgescheiden deel voor de kinderen. Kinderen en Oekraïners krijgen elk hun eigen ingang en hun eigen leefruimte, zowel binnen als buiten.”

Tijdelijke huisvesting
Later in 2023 verhuizen dan de 40 Oekraïners die momenteel aan de Rembrandthage verblijven naar het gebouw aan de Industrieweg. Voordat dat zover is, wil de gemeente echter eerst een ‘kwalitatief goede tijdelijke huisvesting’ op het terrein van het schippersinternaat bouwen voor de schipperskinderen en de kinderopvang, die nu nog in het gebouw zitten.

“Dat doen we met een modulair bouwsysteem”, meldt het college. “De tijdelijke huisvesting zal voldoen aan alle wet- en regelgeving.” In de resterende ruimtes die dan leegkomen in het huidige pand, moeten de Oekraïense vluchtelingen opgevangen worden.

Aanpassingen
Het schippersinternaat moet worden aangepast om de Oekraïners te kunnen huisvesten. “We gaan bijvoorbeeld keukens plaatsen, een eigen ingang maken en op het terrein maken we natuurlijke afscheidingen en waar nodig plaatsen we hekken”, meldt het college.

Daarnaast wordt er geïnvesteerd in de nodige installaties, zoals cv-ketels, brandmeldinstallaties en legionella preventie. Deze verbouwing start zo snel mogelijk. De afgelopen weken is er al onderhoud gepleegd aan het pand.

Bomen kappen
Om de tijdelijke huisvesting voor de schipperskinderen, kinderopvang en de BSO te kunnen neerzetten gaat de gemeente een aantal bomen kappen op het terrein. Maar: “Om het groene karakter van deze plek te behouden, kappen we zo min mogelijk bomen”.

De dubbele bomenrij zilverdoorns langs de Nieuwe Kerkweg blijft staan. De bomen langs de Industrieweg en de grote bomen op het terrein blijven staan als dat kan, maar een aantal zal wel gekapt moeten worden. In totaal gaat het om ongeveer 16 bomen.

“Op een andere plek in Nieuwegein planten we hier bomen voor terug”, zegt het college. Voor het kappen vraagt ze binnenkort een omgevingsvergunning aan. Via een buurtbericht worden omwonenden geattendeerd op de bekendmaking en de mogelijkheid om bezwaar te maken. 

Nieuw kindcentrum
De gemeenteraad heeft besloten dat er op de locatie van het Prins Hendrik Internaat in de toekomst een kindcentrum en woningen gebouwd gaan worden. In of bij het nieuwe kindcentrum moet ruimte komen voor de Willem Alexanderschool Vreeswijk, kinderopvang, BSO, het internaat van Meander-Prokino en een sportvoorziening.

De opvang van de Oekraïense vluchtelingen verandert volgens het college niets aan deze plannen en de planning van de bouw voor het kindcentrum. “Het gebouw blijft in gebruik voor Oekraïense vluchtelingen, totdat het wordt gesloopt voor de bouw van het kindcentrum.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Foto ter illustratie.
Provincie Utrecht als eerste aan de slag met concrete maatregelen tegen te vol stroomnet Nieuws 4 uur geleden
• Nedereinse plas.
Gemeente Utrecht: 'Kom meepraten over toekomst Nedereindse Park' Nieuws 4 uur geleden
• V.l.n.r.: Steven Nieberg, Jolanda Romijn, Jan Koot, Marijke van Beukering, Yousry El Kashif, Joke van Oort, Jaap van Zoest, Abdoel Sahied Jafar en Haliman Jafar-Khodabaks.
Deze acht Nieuwegeiners ontvingen dit jaar een lintje VIDEO 5 uur geleden
• Leerkracht Kim Kleijn en basisschooldirecteur Martijn Bakker tonen tekeningen van de nieuwe locatie school Rijnhuizen.
School Rijnhuizen mogelijk op (huidige) hockeyvelden MHCN Nieuws 9 uur geleden
Afbeelding
Reinigingsbedrijf haalt géén huishoudelijk afval op in Nieuwegein op Hemelvaartsdag Nieuws 25 apr, 16:26
• Naast het Oosterlicht College in Nieuwegein ligt een bouwlocatie.
Nieuwegein treft maatregelen om verkeerssituatie bij school veiliger te maken Nieuws 25 apr, 15:09
• De voormalige Zeepfabriek in Nieuwegein.
Nieuwegein maakt podcast over De Zeepfabriek, beluister hier de eerste aflevering Nieuws 25 apr, 13:10
• V.l.n.r.: burgemeester Marijke van Beukering, mevrouw Wempe en meneer Van Woerden.
Twee vrijwilligers van Emmauskerk in Nieuwegein ontvangen Anna van Rijnpenning Nieuws 25 apr, 12:49