• Arno van Wijk (l) en Donij van Doorn (r) presenteerden zaterdag in de Dorpskerk hun dubbel-cd.
• Arno van Wijk (l) en Donij van Doorn (r) presenteerden zaterdag in de Dorpskerk hun dubbel-cd. Foto: Aangeleverd

Klassieke musici Arno en Donij uit Nieuwegein brengen dubbel-cd uit

Nieuws 1.216 keer gelezen

NIEUWEGEIN • Sopraan Donij van Doorn en organist Arno van Wijk presenteerden zaterdag in de Dorpskerk in Jutphaas hun dubbel-cd ‘Mystique’. Hierop staan liederen van de componisten Alphons Diepenbrock en Hendrik Andriessen. Een groot aantal van deze liederen wordt zelden uitgevoerd en is nooit eerder opgenomen. Het gebeurt bovendien zelden dat twee Nieuwegeinse klassieke musici een cd maken.

Donij heeft binnen het concertvak een uitgebreid repertoire. Ze trad op in verschillende opera’s. Als liedzanger werkte ze met verscheidene instrumentalisten samen. Ze verrast haar publiek graag met zelden uitgevoerde werken uit het genre dat haar eerste liefde is. Gedurende zeven jaar trok Donij als sopraansoliste over de hele wereld met André Rieu en zijn Johann Strauss Orkest, met wie ze grote aria’s van het lyrische vak vertolkte.

Arno van Wijk studeerde aan het conservatorium en het Nederlands Instituut voor Kerkmuziek in Utrecht. Hij volgde diverse masterclasses, orgellessen en studeerde koordirektie. Arno is dirigent van het Nieuwegeins Kamerkoor en het Caecilia kerkkoor van de Sint Nicolaaskerk en hij speelt regelmatig kerkdiensten in de Dorpskerk.

Corona-lockdown
Donij en Arno werken sinds 2010 met grote regelmaat samen. De eerste ideeën voor de cd ontstonden echter al in 2007. Arno: “Door omstandigheden kon dat toen niet doorgaan. Maar na een eerste concert met Donij ontstond al snel het plan dit project weer op te pakken. Vanwege de woonafstand en het feit dat Donij een internationale carrière opbouwde bij André Rieu verdween het plan helaas weer in de la.”

Tot de corona-lockdown. Om het niveau van het vak op peil te kunnen houden en de liefde voor het muziek maken niet kwijt te raken, gingen de twee samen muziek maken. Al snel werd het plan opgevat om de cd dan toch uit te gaan brengen. “Ruim twee jaar hebben we gerepeteerd en gestudeerd op deze muziek. We vonden nog meer onbekende liederen en gesprekken met onder meer de kleinkinderen van de componisten gaven uiteindelijk een compleet beeld.” 

Vooral de zoektocht naar de betekenis en diepere lagen in de teksten en hoe de componisten deze teksten op muziek hebben gezet kostte veel tijd. Arno: “Maar nu durven Donij en ik wel te beweren dat we de muziek van Diepenbrock en Andriessen in deze liederen begrepen hebben.”

Louise Mastenbroek

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Wethouder Guido Bamberg, afbeelding ter illustratie.
Nieuwegeinse wethouder Guido Bamberg tijdelijk vervangen vanwege fietsongeluk Nieuws 21 uur geleden
• Enkele spelers van Boys Won't Be Boys samen met wethouder Marieke Schouten.
Drukte bij opening eerste Regenboogcafé Nieuwegein Nieuws 21 mei, 12:49
• Minister Hugo de Jonge opent nieuwe fabriek van Daiwa House in Montfoort
Minister De Jonge opent productielijn flexwoningen in Montfoort Nieuws 21 mei, 11:50
• JSV tegen IJFC.
JSV viert overwinning op buurtgenoten IJFC Sport 21 mei, 11:06
• E- en D-groep Aquarijn.
Twee keer goud voor Aquarijn bij laatste circuitwedstrijd Amsterdam Sport 21 mei, 10:42
• Tattoo-catwalk bij Museumwerf Vreeswijk 2023.
Tweede tattoo-catwalk in Vreeswijk: modellen gezocht Nieuws 21 mei, 10:21
• Matthijs Bouwman.
Matthijs Bouwman nieuwe directeur theater DE KOM Nieuws 21 mei, 09:55
• De beschadigde auto van de bestuurder.
Bestuurder rijdt tegen geparkeerde auto aan 112 21 mei, 09:45