• Lars, Stijn en Kean leggen hun oplossingen
voor het klimaatprobleem voor aan raadsleden.
• Lars, Stijn en Kean leggen hun oplossingen voor het klimaatprobleem voor aan raadsleden. Foto: Aangeleverd

Leerlingen Cals bedenken oplossingen voor maatschappelijke problemen in Nieuwegein

Nieuws 646 keer gelezen

NIEUWEGEIN • Zo’n 50 vierdeklassers van het Cals College hebben donderdag op het Stadshuis een ‘presentatiemarkt’ verzorgd voor ouders, raadsleden, enkele medewerkers van de gemeente én de burgemeester - die tot ieders verrassing ook met grote interesse langs de kraampjes ging. De leerlingen hadden in de maanden daarvoor in samenwerking met de gemeente een onderzoeksopdracht uitgevoerd waarmee zij diverse maatschappelijke kwesties aan de kaak stelden.

Dit alles in het teken van HavoP, waarbij de p staat voor ‘praktijkgericht’. Het vak wordt als pilot aangeboden op het Cals College en nog zo’n 25 scholen in Nederland. Het doel ervan is om onderwijs te bieden dat aansluit bij de behoefte van havoleerlingen om praktisch bezig te zijn en de relevantie te zien van wat ze leren. De exacte invulling mag de school grotendeels zelf bepalen, zolang aan bepaalde voorwaarden en richtlijnen voldaan wordt.

Jeugdcriminaliteit
In samenwerking met de gemeente werd voor de leerlingen een groot aantal maatschappelijke thema’s en casussen geformuleerd, waar zij uit konden kiezen. Denk aan ‘eenzaamheid in Nieuwegein’, ‘stadspromotie’ of ‘jeugdcriminaliteit’. Binnen deze casus bepaalden leerlingen vervolgens zelf wat zij wilden onderzoeken of produceren. Daarbij kregen ze door middel van interviews de nodige hulp van experts van de gemeente en Nieuwegeinse maatschappelijke instanties.

Het eindproduct – in de meeste gevallen een presentatie, soms een video – mochten zij donderdagavond tonen aan de uitgenodigde ouders, contactpersonen van de gemeente en geïnteresseerde raadsleden, die zo de nodige inspiratie konden opdoen voor de uitdagingen die de stad kent.  

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Autobrand op A2 tussen knooppunt Ouderijn en Nieuwegein met korte video 1 okt., 19:03
Afbeelding
Donij van Doorn zingt in de Partner Nieuws 1 okt., 16:37
Afbeelding
Recreatieve Activering-coördinator Sarah Hockers: 'Echt in elke wijk zijn er leuke dagactiviteiten' Nieuws 30 sep., 12:00
Afbeelding
Bouwgein krijgt geld van school voor buitenspeelkeuken Nieuws 30 sep., 10:18
Afbeelding
Twee geparkeerde auto's compleet uitgebrand 112 30 sep., 08:43
Afbeelding
Dodelijk ongeval bij City Plaza, verdachte aangehouden UPDATE 29 sep., 14:27
Afbeelding
UMC Utrecht en NU'91 geschokt na schietpartij Erasmus MC Nieuws 29 sep., 12:56
Afbeelding
Schaapskudde Nieuwegein getroffen door Blauwtong: ''Eentje vond ik dood aan in de weide'' Nieuws 29 sep., 10:25