• Gerben Horst op de plek waar de parkeergarage beoogd was.
• Gerben Horst op de plek waar de parkeergarage beoogd was. Foto: Jurgen van Dijk

Gerben Horst (CDA) over plannen parkeergarage Zuid: ‘Had eerder nagedacht’

Nieuws 1.445 keer gelezen

NIEUWEGEIN • Gemeenteraadslid Gerben Horst (CDA) is kritisch op het college omdat het 1,4 miljoen euro heeft uitgegeven aan de verdere uitwerking van de plannen voor een parkeergarage die er helemaal niet komt. Hij wil weten waar het college het geld vandaan haalt.

“Hier had ie moeten komen”, zegt Horst en hij wijst naar een parkeerterrein naast de voorkant van de parkeergarage van het St. Antonius Ziekenhuis. We zien een niet al te groot parkeerterrein, vol met auto’s. Hier had de parkeergarage in de hoogte moeten komen. Op de achtergrond staat de flat in aanbouw bij City Plaza, waarvoor de parkeergarage bestemd was. Aan de andere kant zien we de bijstookcentrale van de stadsverwarming. 

Risico’s
Het CDA heeft in oktober 2021 ingestemd met het krediet voor de voorbereiding van deze parkeergarage, die ‘Zuid’ werd genoemd. Nadien is duidelijk geworden dat er aanzienlijke risico’s aan dit project kleefden. Zo schatte van Horst toen al in dat er nog voldoende parkeercapaciteit in de bestaande parkeergarages over was om te voorzien in de benodigde parkeerplekken voor de nieuwe woningen in de Doorslagzone (CityPromenade). “Ik heb vorig jaar al gezegd dat ik het zo net nog niet weet. Gaan we niet bouwen voor de leegstand?” Het college wilde de garage laten bouwen in de Doorslagzone, omdat bij het te bouwen appartementencomplex verderop geen ruimte voor een garage zou zijn.”

Duurzaamste
Vervolgens is er 1,4 miljoen uitgegeven aan de ontwikkelfase van de garage. Dat geld is besteed aan de inhuur van adviseurs, het bouwrijp maken van het bouwkavel, inclusief het verleggen van kabels en leidingen en de aankoop van een strook grond van het St. Antonius Ziekenhuis. Horst vermoedt dat het zo duur is geworden doordat de parkeergarage ‘de duurzaamste van Nederland’ moest worden (en de groenste). Dat schreef kennisplatform CROW een jaar geleden over ‘Zuid’. Horst: “Het had iets moois moeten worden. Onderzoek naar iets moois is duurder dan onderzoek naar iets middelmatigs. Ook in de voorbereiding.” Horst staat niet helemaal alleen in de Nieuwegeinse gemeenteraad op dit punt. In oktober 2022 stemden naast het CDA ook D66 en Ieders Belang tegen het raadsvoorstel over het krediet voor de bouwteamfase (uitwerking) ontwikkeling van de plannen. Horst vindt het veel geld waar Nieuwegein andere dingen mee had kunnen doen. “Had eerder nagedacht, zeg ik. Ik krijg achteraf gelijk.”

Dekkingsvoorstel
We komen op de vraag wat de les is van ‘Zuid’. Horst: “Het college moet leren en beter nadenken, realistischer in de wedstrijd staan als iets er niet komt.” De CDA-er beseft dat het geld weg is. Hij wil echter van het college weten waar dat 1,4 miljoen van gaat betalen. “Er is geen dekkingsvoorstel. Het college komt nog met een dekkingsvoorstel naar de raad. Wat mij betreft moet de 1,4 miljoen uit de parkeerexploitatie komen en niet uit de algemene middelen. Het gaat immers om parkeren en niet om de pot met reserves. Maar dit alles moet nog blijken als het college met het dekkingsvoorstel komt.”

Reactie gemeente
Karin Borsje, communicatieadviseur van de gemeente Nieuwegein, reageert als volgt: “Met de gemeenteraad is afgesproken dat er eerst duidelijkheid moet zijn over de totale bouwkosten voor Parkeergarage Zuid, voordat een besluit kan worden genomen over het wel of niet bouwen van Parkeergarage Zuid. De gemeenteraad heeft geld (een uitvoeringskrediet) beschikbaar gesteld om die duidelijkheid te krijgen. Dit geld is besteed aan kosten voor onder andere de aanbesteding, ontwerp- en advieskosten van de aannemer en projectmanagement en advieskosten van de gemeente.” Via een aanbesteding is een aannemer geselecteerd, vervolgt Borsje. Deze aannemer heeft een definitief ontwerp gemaakt en een definitieve prijs afgegeven voor het bouwen van P Zuid. “Daarnaast zien we dat, ondanks dat er meer mensen Cityplaza bezoeken, het aantal mensen dat met de auto komt, afneemt. De inschatting is dat Parkeergarage Zuid nu niet nodig is en daarom kiezen we ervoor om deze voorlopig niet te bouwen. Financieel verwerken we daarom dit jaar in een keer de gemaakte kosten.”

Jurgen van Dijk

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Foto ter illustratie.
In Nieuwegein grootste kans op schuurinbraak van alle gemeenten in Utrecht Nieuws 18 uur geleden
• Fiets-rommelroute in Batau-Noord, 2023.
'Fiets-rommelroute' in Nieuwegein hoopt op meer aanmeldingen: 'Trommel je buren op' Nieuws 19 uur geleden
• De motor raakte flink beschadigd.
Motorrijder vliegt uit de bocht en eindigt in sloot op Groenendael in Nieuwegein 112 21 uur geleden
• Open dag Atelier de Loods met Jut & Zo
Maak kennis met Jut & Zo tijdens open dag Atelier De Loods Nieuws 7 mei, 14:29
• Jill Holterman.
Topatlete Jill Holterman bij start Marathon Science Park Sport 7 mei, 13:06
• Mensen ontmoeten elkaar tijdens de vrijheidsmaaltijd in theater DE KOM.
Vrijheidsmaaltijd in DE KOM: 'Vrijheid is veilig leven, zonder moord of prikkeldraad' Nieuws 7 mei, 10:50
• Stadion Galgenwaard van FC Utrecht.
Docu over aanpak antisemitische spreekkoren FC Utrecht Nieuws 7 mei, 10:23
• Hulpdiensten rukken uit voor meisje (15) die loopt op dak van stadhuis Nieuwegein.
Meisje (15) loopt op dak Stadshuis Nieuwegein: gered met ladderwagen 112 7 mei, 10:05