• v.l.n.r. vrijwilliger Wendy Tigges, directeur Tjitske Kuiper en vrijwiliger Paul Verdiesen voor het kantoor van de Algemene Hulpdienst Nieuwegein.
• v.l.n.r. vrijwilliger Wendy Tigges, directeur Tjitske Kuiper en vrijwiliger Paul Verdiesen voor het kantoor van de Algemene Hulpdienst Nieuwegein. Foto: Louise Mastenbroek

Algemene Hulpdienst Nieuwegein bestaat vijftig jaar: ‘Ons werk blijkt harder nodig dan ooit’

Nieuws 365 keer gelezen

NIEUWEGEIN • De Algemene Hulpdienst Nieuwegein (AHN) bestaat dit jaar vijftig jaar. Aan het woord de directeur en twee vrijwilligers. 

Door de jaren heen is er veel veranderd in de maatschappij, maar de doelstellingen en principes van waaruit de AHN handelt zijn nog altijd gelijk. Het is een zelfstandige vereniging van, voor en door inwoners uit Nieuwegein. Zowel hulpvragers als hulpverleners doen mee en iedereen is gelijkwaardig.

Oprichting hulpdienst
In de jaren zeventig was Nieuwegein een groeikern. Het inwonertal steeg fors. Mensen kenden elkaar minder. Maar hoe bereiken mensen elkaar dan als ze hulp nodig hebben? “Vanuit die vraag namen enkele mensen het initiatief tot de oprichting van een hulpdienst”, legt directeur Tjitske Kuiper uit.

Algemene Hulpdienst Nieuwegein
In 1974 werd het initiatief genomen voor de oprichting van de Hulpdienst Nieuwegein, de voorloper van de Algemene Hulpdienst Nieuwegein (AHN). De AHN is een vrijwilligersorganisatie die zich inzet voor het welzijn van Nieuwegeinse inwoners, die zonder hulp in een kwetsbare positie komen of blijven. Momenteel zijn er meer dan 150 vrijwilligers actief voor de AHN.

Matchingbureau
“Daar waar mensen elkaar niet spontaan tegenkomen moet je iets verzinnen om elkaar bij te staan en de samenleving menselijk te houden. Dan is een organisatie een hulpmiddel.” Tjitske vertelt dat ze een soort matchingbureau zijn. “Wij faciliteren in dit kantoor, maar het echte werk gebeurt buiten. Dat is de kern bij de oprichting en dat is na vijftig jaar nog steeds zo.”

Praktische hulp en sociaal contact
De AHN biedt praktische hulp op verschillende gebieden, zoals klussen in huis en tuin, computerhulp, boodschappen of vervoer naar een arts. Daarnaast ook sociaal contact om eenzaamheid te verlichten. In deze tijd blijkt het werk van de AHN harder nodig dan ooit. Tjitske: “Er is ook best wat angst en argwaan onder mensen. Verschillende culturen. Het kan allemaal meespelen.”

Geen familie en vrienden
Volgens Tjitske kunnen mensen in kwetsbare omstandigheden verkeren. “Dan is het wel fijn als een club als de AHN je kan helpen”, vult Paul Verdiesen, vrijwilliger, aan. “Sommige mensen hebben het moeilijk en niemand die ze kan ondersteunen. Geen familie, vrienden en geen contact met de buren.”

Meer schuil achter hulpvraag
Hulp vragen is voor veel mensen lastig. Achter een eenvoudige hulpvraag kan meer schuil gaan. Tjitske: “Het is een klassieker dat je voor een klein dingetje bij iemand komt en dat er dan wordt gevraagd om nog iets op te lossen.”

Signalerende functie
Paul: “Dat je voor de heg komt en het blijkt een hele tuin te zijn.” Paul vertelt dat ze ook een signalerende functie hebben. “Je ziet soms stapels post op tafel liggen, dan weet je dat het daar niet goed gaat. Via het kantoor kan je dan zorgen dat er andere hulp komt”, zegt Paul.

Mondhoeken omhoog
Voor de vrijwilligers betekent hulp bieden ook zingeving in het leven. Paul: “Het leukste is als ik de mondhoeken van mensen omhoog zie gaan, dat geeft mij voldoening. Daar doe ik het voor.” En dat kan Wendy Tigges, vrijwilliger in tuinonderhoud, beamen. Ze geeft aan veel over mensen te leren en dat ze tegen haar eigen vooroordelen oploopt.

‘Cadeautje dat je uitpakt’
“Ik kwam eens bij een mevrouw die zeer slechtziend was geworden. De tuin was overgroeid en onverzorgd. Toen ik dat ging weghalen kwamen er allemaal kunstwerken tevoorschijn. Ze bleek kunstenaar te zijn. Dat is dan net een cadeautje dat je uitpakt.”

Telefooncircel
Een nieuwe activiteit van de AHN is de telefooncirkel. Een groepje deelnemers heeft dan elke dag kort telefonisch contact om een praatje te maken. Tjitske denkt dat veel mensen daar gebruik van kunnen maken. Zo is het laagdrempelig en er is menselijk contact.

‘We moeten voor elkaar zorgen’
“Wie vindt mij als ik val? Hoe lang lig ik hier dan thuis? Dat zijn zorgen die mensen hebben”, vertelt Tjitske “De samenleving is steeds ingewikkelder geworden. Stel dat je alles in je eentje moet uitzoeken en niemand kan vragen. Die kloof in de samenleving willen we samen bestrijden. We moeten voor elkaar zorgen. Dat werk moet door vrijwilligers gedaan worden.”

Contact met AHN
Contact met de AHN kan door te bellen naar 030-6067409 (hulplijn van 10.00-12.30 uur) of te mailen naar info@hulpdienstnieuwegein.nl..

Louise Mastenbroek

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Foto ter illustratie.
In Nieuwegein grootste kans op schuurinbraak van alle gemeenten in Utrecht Nieuws 17 uur geleden
• Fiets-rommelroute in Batau-Noord, 2023.
'Fiets-rommelroute' in Nieuwegein hoopt op meer aanmeldingen: 'Trommel je buren op' Nieuws 18 uur geleden
• De motor raakte flink beschadigd.
Motorrijder vliegt uit de bocht en eindigt in sloot op Groenendael in Nieuwegein 112 20 uur geleden
• Open dag Atelier de Loods met Jut & Zo
Maak kennis met Jut & Zo tijdens open dag Atelier De Loods Nieuws 7 mei, 14:29
• Jill Holterman.
Topatlete Jill Holterman bij start Marathon Science Park Sport 7 mei, 13:06
• Mensen ontmoeten elkaar tijdens de vrijheidsmaaltijd in theater DE KOM.
Vrijheidsmaaltijd in DE KOM: 'Vrijheid is veilig leven, zonder moord of prikkeldraad' Nieuws 7 mei, 10:50
• Stadion Galgenwaard van FC Utrecht.
Docu over aanpak antisemitische spreekkoren FC Utrecht Nieuws 7 mei, 10:23
• Hulpdiensten rukken uit voor meisje (15) die loopt op dak van stadhuis Nieuwegein.
Meisje (15) loopt op dak Stadshuis Nieuwegein: gered met ladderwagen 112 7 mei, 10:05